În acest sens, CNRU a adresat un memoriu preşedintelui Volodimir Zelenski, premierului Denis Şmîgal şi ministrului Educaţiei şi Știinţei, Oksen Lisovîi.
În acest memoriu, cea mai reprezentativă şi numeroasă Uniune Civică a românilor din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia, Odesa şi Kiev a reluat, de asemenea, numeroasele solicitări din trecut în ceea ce privește soluţionarea definitivă a problemei legată de predarea în inexistenta „limbă moldoveneasca” în locul limbii române în instituţiile de învăţământ şcolar din regiunea Odesa.
„În semn de respect pentru denumirea ştiinţifică oficială a limbii române ca limbă maternă a peste 400.000 de cetăţeni ai Ucrainei, precum şi faţă de limba de stat a celor două ţări vecine şi prietene cu Ucraina – România şi Republica Moldova, aceasta fiind una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, Kievul ar trebui să renunţe la sintagma de „limbă moldovenească” de sorginte sovietică, au scris autorii memoriului.
CNRU solicită autorităților ucrainene eliminarea sintagmei „limba moldovenească”
CNRU precizează că, oficial, „limba moldovenească” este recunoscută doar în Ucraina şi în Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova.
„În acest sens, solicităm să se facă modificările corespunzătoare în actele normative şi cele subsecvente ale Ucrainei”, potrivit memoriului, publicat în traducere şi în original de Agenţia BucPress din Cernăuţi.
Din CNRU fac parte Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, Centrul Media „BucPress” din Cernăuţi, Uniunea Scriitorilor Români din oraşul Cernăuţi, Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia”, Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Odesa, Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, Societatea pentru Cultură Românească „Grigore Nandriş” din Mahala, Societatea „Golgota”, Asociaţia Ştiinţifico-Pedagogică din Ucraina „Aron Pumnul”, Fundaţia de Binefacere din regiunea Cernăuţi „Casa Limbii Române” etc, potrivit BucPress.eu.
Maria Zaharova, ironii la adresa Republicii Moldova
Joi, 17 mai, Maria Zaharova a afirmat că autoritățile moldovenești trebuie să respecte decizia locuitorilor din regiunea autonomă găgăuză, care refuză vehement să rupă legăturile cu Rusia. Potrivit acesteia, ,,Rusia este legată de Găgăuzia printr-o strânsă cooperare în domeniile cultural, umanitar, comercial şi economic”.
Reluându-şi atacurile la adresa Chişinăului pe tema deciziei ca expresia „limba română” să înlocuiască în legislaţia ţării termenul de „limba moldovenească”, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe s-a întrebat ironic „ce limbă ar trebui să vorbească locuitorii Găgăuziei, dacă în Moldova a fost anulat însuşi cuvântul Moldova” şi a acuzat-o pe preşedinta Maia Sandu că serveşte interesele „unui alt stat suveran”.