Lovitură pentru Vladimir Putin de la București! România își reafirmă sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, deci nu recunoaște ca fiind valide alegerile din Crimeea și Sevastopol.

De asemenea, Bucureștiul condamnă deschiderea unor secții de votare în Transnistria, regiune ce aparține de drept Republicii Moldova.

Lovitură pentru Vladimir Putin de la București! Comunicat emis de MAE

România nu recunoaşte legitimitatea alegerilor pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse organizate, duminică, în Crimeea, şi reafirmă sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, informează Ministerul Afacerilor Externe.

În plus, România nu recunoaşte nici „anexarea ilegală” a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol de către Federaţia Rusă.

De asemenea, MAE notează „cu regret” că Federaţia Rusă a deschis secţii de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, „în pofida poziţiei clare, contrare, a autorităţilor constituţionale de la Chişinău, fapt ce contravine suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

Alegerile parlamentare din Rusia au început vineri și se încheie duminică.

Partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Puțin este pe cale să câștige o majoritate puternică în Parlament. După numărarea a 19% din voturi, Rusia Unită are 42,5%, urmată de Partidul Comunist cu 23,2% din voturi.

Opoziţia anti-Putin, exclusă de la alegeri

Formaţiunea preşedintelui rus Vladimir Putin a acumulat 38,75% din voturi, conform rezultatelor obţinute după deschiderea buletinelor în 9% din birourile de vot, conform Comisiei Electorale Centrale.

Potrivit Comisiei electorale, Rusia Unită devansează Partidul comuniştilor (KPRF), care a obţinut deocamdată 25,06% din sufragii.

Partidul Liberal Democrat (LDPR) al lui Vladimir Jirnovski a acumulat 9,67%, în timp ce o formaţiune recent apărută pe scena politică rusă „Oamenii noi”, a proprietarului Faberlic, Aleksei Neceav, a obţinut 7,90 % din sufragii, situându-se înaintea partidului Rusia Justă, care a acumulat 6,68% din voturi, conform agenţiilor de presă ruse.

Potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, Rusia Unită acumula 45,2% din voturi, situându-se înaintea comuniştilor, cu 21% din sufragii.

La precedentele alegeri legislative în 2016, Rusia Unită obţinuse 54,2%, în timp ce Partidul Comunist – 13,3%, aceştia din urmă par să-şi fi îmbunătăţit scorul la actualul scrutin.

Opoziţia anti-Putin a fost practic exclusă de la aceste alegeri. În replică, simpatizanţii opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi au chemat alegătorii să voteze pentru candidaţii cei mai bine poziţionaţi pentru a-i învinge pe cei ai Rusiei Unite, adeseori comunişti.

Ultimele secţii de votare s-au închis la 18:00 GMT în Kaliningrad, o enclavă rusă în Europa, încheind un maraton electoral de trei zile. Rusia se întinde pe 11 fusuri orare.

Sursă foto: Dreamstime.