Informaţie de ultimă oră privind riscurile prezente la câţiva kilometri de frontierele României. Militarii lui Vladimir Putin stăpânesc un punct-cheie, iar riscurile pentru ţara noastră şi implicit pentru NATO, sunt extrem de ridicate. O confirmă chiar ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a tras un semnal de alarmă cu privire la activitatea militarilor ruşi, care se află acum la mai puţin de 50 km de teritoriul României.
Ruşii sunt foarte aproape de graniţa României. Vasile Dîncu: Provocare la adresa securității naționale, e spațiul nostru de siguranță
Mai exact, este vorba despre prezenţa militară rusă de pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, prezenţă care reprezintă un motiv de îngrijorare pentru statul român, în acest moment, dar şi pentru întreaga Alianţă Nord-Atlantică (NATO).
„Orice surpriză strategică nu este exclusă într-un război, astfel că România și NATO se gândesc la cele mai importante măsuri”, a declarat Vasile Dîncu, joi seară, pentru Antena 3.
„În ceea ce privește pericolul de la Marea Neagră, este pentru România o provocare la adresa securității naționale, pentru că este spațiul nostru de siguranță.
Această prezență în Insula Șerpilor sigur că ne îngrijorează, dar nu ne îngrijorează numai pe noi. Este îngrijorarea pe care o împărtășim cu întreaga Alianță Nord Atlantică.
Chiar dacă trupele ruse nu reușesc în acest moment să aibă succes militar în intenția lor de a ajunge la Odesa, orice surpriză strategică nu este exclusă într-un război, astfel că România și NATO se gândesc la cele mai importante măsuri.
Pericolul de la Marea Neagră este luat în calcul la fiecare din întâlnirile noastre”, a indicat ministrul Apărării Naţionale.
Care este intenţia ruşilor, prin controlul asupra Insulei Şerpilor?
Vasile Dîncu a adăugat că ruşii intenţionează, prin trupele trimise de Vladimir Putin pe Insula Şerpilor, să controleze nord-vestul Mării Negre.
„Evaluarea noastră fără echivoc este că Insula Şerpilor reprezintă un obiectiv strategic care va fi utilizat de Federaţia Rusă pentru a controla întreaga parte de nord-vest a Mării Negre. (…)
Nu numai că este blocată o țară, Ucraina, în ceea ce privește exporturile la Marea Neagră, dar este vorba și de faptul că circulația internațională în acest moment este blocată în mare măsură în Marea Neagră”, a mai precizat ministrul Apărării.
UE vrea o procedură mai simplă pentru achiziţiile militare. Deficit de înzestrare şi la nivelul NATO
În altă ordine de idei, în aceeaşi emisiune, Vasile Dîncu a vorbit despre un deficit la nivelul NATO şi despre deciziile ce au fost luate, în acest context, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniştrilor Apărării din statele membre UE, ce a avut loc săptămâna aceasta.
„În acest moment există în Europa, la nivelul întregii echipe NATO, un deficit în ceea ce privește înzestrarea, de aceea s-a pus foarte serios problema pe trei direcții.
În primul rând refacerea stocurilor. Acesta este un lucru foarte important, cu încercarea tot mai serioasă de a crea sinergii împreună cu statele europene.
A a doua cale sigur că a fost mobilitatea militară și s-a vorbit foarte mult și despre stimulente financiare. Sper să se ia în această perioadă hotărâri importante la Bruxelles privind posibilitatea de achiziții rapide”, a adăugat ministrul Apărării.