Cecilia Muller, medicul-șef al Instituului Național de Sănătate Publică și a Mediului din Ungaria, a spus recent că pacientul infectat cu variola maimuței este un bărbat ungur de 38 de ani.
Potrivit spuselor sale, probele au fost prelevate luni, iar marți a fost confirmat rezultatul. În prezent, autoritățile sanitare fac o anchetă epidemiologică pentru a verifica dacă bărbatul bolnav a călătorit recent în străinătate.
„Simptomele includ senzație de rău, dureri de cap și musculare, ganglioni limfatici umflați și ulterior pustule pe mâini și pe corp. Boala durează în mod normal două până la patru săptămâni.
Pacienții trebuie să fie izolați pentru acea perioadă. S-a demonstrat că vaccinurile împotriva variolei protejează împotriva variolei maimuțelor dacă sunt administrate în termen de patru zile de la contactul strâns cu o persoană infectată”, a explicat Cecilia Muller, potrivit hungarytoday.hu.
Un om infectat cu variola maimuței își poate reveni singur
Aceasta a spus că vaccinul împotriva variolei poate fi utilizat doar în cazuri justificate, la sfatul medicului specialist și numai în condiții de spitalizare. În plus, durata de administrare a vaccinului împotriva variolei este limitată.
Spre final, Cecilia Muller a adăugat că, în general, un pacient cu variola maimuței își poate reveni singur în două săptămâni, fără nicio terapie.
Menționăm faptul că, momenta, nu a fost înregistrat niciun caz de variola maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire în România, potrivit unui anunț recent al Ministerul Sănătății.
Însă Alexandru Rafila a declarat recent că țara noastră nu este pregătită din punct de vedere medical pentru a gestiona posibile cazuri de infectări cu variola maimuței, infecția rară ce se răspândește rapid în Europa.
România nu este pregătită să se confrunte cu variola maimuței
„România nu este pregătită, în sensul în care nu există vaccinuri sau stocuri de vaccin.
Vaccinul variolic era produs în 1979 la Institutul Cantacunzino, vă daţi seama că de atunci au trecut mai mult de 40 de ani şi acest vaccin nu a mai fost produs.
Nu ştiu ce resurse sunt la Cantacuzino, dar sunt convins că la nivelul UE se va găsi un mecanism de procurare de vaccin.
Există ţări care mai au stocuri de vaccin. Bănuiesc că nu e foarte complicat. E un vaccin care a mai fost produs.
Există ţări în Europa care au stocuri de vaccin antivariolic şi acum cred că şi noi trebuie să avem o mică cantitate, cel puţin la început”, a concluzionat ministrul Sănătății, luni seară, la România TV.