Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat duminică că încercările de a destrăma o alianță de securitate condusă de Rusia au existat întotdeauna și vor continua să existe, dar a insistat că alianța a rămas la mare căutare, în urma criticilor aduse săptămâna aceasta de Armenia.
Rusia, tensiuni cu țările aliate! Premierul Armeniei, gest surprinzător față de Putin
Premierul armean Nikol Pașinian a pus sub semnul întrebării eficiența Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), formată din șase națiuni, în cadrul unui summit desfășurat săptămâna aceasta.
În timpul unei fotografii a liderilor țărilor din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) din Erevan, miercuri, prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian, s-a îndepărtat de liderul rus, Vladimir Putin, care stătea în stânga lui.
Oh my. Look at the prime minister of Armenia Pashinyan going out of his way to stand as far as possible from Putin. And Putin knows it, too. Insult to the injury, this is at the gathering of the supposedly Russia-led security bloc. pic.twitter.com/KNCWjKNAHV
— Bakhti Nishanov (@b_nishanov) November 23, 2022
Situația se complică teribil pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, după tensiunile întâmpinate la CSTO.
Pașinian a refuzat să semneze declarația de la summit
Pașinian a refuzat apoi să semneze o declarație la summit și a criticat eșecurile recente ale CSTO, care leagă Armenia, Belarus, Kazahstanul, Kârgâzstanul și Tadjikistanul într-un acord de apărare reciprocă.
A video appeared showing how Pashinyan humiliated Putin and Lukashenko by closing the CSTO summit in Yerevan without signing the final declaration
„I am closing the meeting, thank you very much. Thank you very much!”
The reaction of the two dictators at this moment is priceless pic.twitter.com/4sRPBzWiWF
— NEXTA (@nexta_tv) November 24, 2022
Armenia a solicitat asistență din partea CSTO în septembrie
Armenia a solicitat asistență din partea organizației în septembrie, dar a primit doar promisiunea de a trimite observatori. Pashinyan a pus în contrast această situație cu decizia rapidă a alianței din ianuarie de a trimite trupe în Kazahstan, membru CSTO, pentru a-l ajuta pe președintele Kassym-Jomart Tokayev să supraviețuiască unui val de tulburări, transmite Reuters.
„Întotdeauna au existat încercări de a (provoca) dezintegrarea CSTO”, a declarat Peskov, citat de agențiile de presă, într-un interviu difuzat de televiziunea de stat.
„Dar cel puțin acum vedem că, în ciuda tuturor dificultăților, în ciuda posibilelor contradicții chiar și între țările membre, această structură rămâne la mare căutare. Și și-a demonstrat pe deplin relevanța și eficiența, ceea ce înseamnă rezolvarea situației din Kazahstan”, a mai spus Peskov.
Tokayev din Kazahstan, care a sfidat în mod deschis principalul aliat al Rusiei cu privire la acțiunile sale în Ucraina, a fost reales luna aceasta și urmează să se întâlnească luni cu președintele rus Vladimir Putin în orașul rusesc Orenburg. Rusia, actorul dominant în cadrul CSTO, riscă să piardă influență în părți ale fostei Uniuni Sovietice pe care le-a considerat mult timp ca fiind sfera sa de influență, pe măsură ce conflictul din Ucraina se prelungește în cea de-a zecea lună.