Prima reacție a Kremlinului, după ce UE a impus un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Maria Zaharova a declarat, sâmbătă, că „politica de presiune asupra Rusiei” se va întoarce împotriva statelor din UE, susținând, totodată, că sancțiunile impuse nu vor face decât să exacerbeze problemele socio-economice din blocul comunitar.
„Din cauza pașilor prost concepuți ai Bruxelles-ului, cetățenii UE s-au confruntat deja cu penurii de energie și cu o ’inflație a sancțiunilor’ fără precedent, iar o amenințare reală de dezindustrializare planează asupra economiei UE”, a spus purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia.
Aceasta a atras atenția asupra faptului că eforturile UE de a sancționa Rusia sunt inutile, notează agenția de presă BAHA.
UE a adoptat al nouălea pachet de sacțiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeană (UE) a adoptat vineri, 16 decembrie 2022, al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut anunțul pe rețelele sociale. Sancțiunile UE vizează companii ruseşti care activează în domeniul apărării, băncile, mass-media şi oficiali ruși.
„Salut acordul privind cel de-al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Se concentrează pe tehnologie, finanțe și mass-media pentru a deraia economia rusă și mașina de război. Sancționează aproape 200 de persoane și entități implicate în atacurile asupra civililor (din Ucraina) și în răpirea copiilor”, a scris, vineri, Ursula von der Leyen pe contul ei de Twitter.
I welcome the agreement on the 9th sanctions package against Russia.
It focuses on tech, finance and media to push the Russian economy and war machine further off the rails.
It sanctions almost 200 individuals and entities involved in attacks on civilians & kidnapping children https://t.co/3vx73DMZyz
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 16, 2022
Persoanele de pe „lista neagră” au interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană şi eventualele active pe care le deţin în blocul comunitar vor fi îngheţate. În plus, restricţiile la export sunt extinse pentru a bloca accesul armatei Rusiei la chimicale, componente IT şi electronice pentru fabricarea armelor, fiind introdusă și o interdicţie completă la exportul de motoare de drone.
Canalele de televiziune NTV/NTV Mir, Rossiya 1, Pervîi Kanal şi REN TV vor fi interzise în Uniunea Europeană, relatează agenția de presă DPA.
Potrivit sursei citate anterior, alte două bănci ruseşti vor avea activele îngheţate în UE și a fost adoptată și o interdicţie a tranzacţiilor cu Banca Regională Rusească pentru Dezvoltare. UE a extins, totodată, și o interdicţie care vizează investiţiile în proiectele din Rusia pentru a include şi sectorul minier, cu anumite excepţii pentru materiile prime considerate critice pentru economia statelor din blocul comunitar.
Potrivit unui comunicat de presă emis de către Consiliul UE, începând de pe data de 16 decembrie 2022, cetăţenii Uniunii Europene nu mai au voie să deţină vreo funcţie în toate companiile ruseşti deţinute de stat sau de persoane, entităţi sau organisme localizate în Rusia.
Aceste sancțiuni vor intra în vigoare după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE.