Moscova trece la represalii după rebeliunea instrumentată de Evgheni Prigojin și grupul său. Surse rusești afirmă faptul că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, s-ar afla într-un fel de “arest la domiciliu”, sub custodia agenților FSB.
Acesta ar urma să facă obiectul unei investigații privind conducerea Ministerului Apărării și a utilizării fondurilor bugetare. Cert este faptul că Serghei Șoigu nu a mai fost văzut în public dinainte de “marșul dreptății” declanșat pe 24 iunie, de luptătorii PMC Wagner.
Vinerea trecută, cu o zi înainte de preluarea de către insurgenți a controlului asupra Statului major al Regiunii Militare Sud din Rostov pe Don, ministrul s-a aflat chiar în această locație.
Luni, Ministerul rus al Apărării într-o încercare de a arăta că situația e sub control, a publicat imagini cu ministrul Şoigu în timp ce ”inspecta postul de comandă al grupului de trupe Vest”.
Conducerea armatei ar putea fi preluată de fostul bodyguard al lui Putin
În ceea ce privește eventualul succesor al lui Șoigu în funcția de ministru al Apărării, speculațiile din presă și de pe rețelele de socializare indică persoana actualului guvernator al Regiunii Tula, Alexei Dyumin, fost bodyguard al președintelui Vladimir Putin.
Dyumin are pregătire militară, având gradul de general colonel. Deși a activat în Serviciul de securitate al Kremlinului, acesta a ocupat și funcții înalte în ierarhia militară, fiind locțiitor al șefului Direcției Principale Cercetare (GRU) din Ministerul rus al Apărării și conducând Forțele pentru Operații Speciale (FOS).
Din aceste funcții, Dyumin a jucat un rol cheie în preluarea Peninsulei Crimeea în anul 2014. Ulterior, a activat și în funcția de adjunct al ministrului Apărării.
În anul 2017, a fost una dintre cele trei persoane, care au fost luate în calcul pentru înlocuirea președintelui Vladimir Putin, scrie Defense Romania.
Trebuie menționat că Serghei Șoigu a ocupat funcții ministeriale de aproape 30 de ani, având în vedere că a condus succesiv Ministerul pentru Situații de Urgență și Ministerul Apărării.
El era considerat un candidat puternic pentru succesiunea în postul de președinte al Federației Ruse. Cu toate acestea, invazia militară din Ucraina a afectat imaginea actualului ministru al apărării.
Eșecurile majore ale trupelor rusești pe teritoriul ucrainean, împreună cu pierderile uriașe suferite de armată, au dus la contestarea din ce în ce mai puternică a poziției sale de conducere în minister.
Unul dintre cei mai puternici opozanți ai săi a fost fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin. Acesta din urmă a făcut numeroase declarații publice, unele dintre ele extrem de critice, în care l-a acuzat pe Șoigu și pe Gherasimov de situația precară de pe front.
Și pe Valeri Gherasimov îl paște demiterea
Valeri Gherasimov, actualul șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, care se află și în conducerea trupelor implicate în invazia din Ucraina, se pare că va fi și el demis din funcție.
Se preconizează că va fi numit în locul său adjunctul comandantului Grupării întrunite de trupe din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin, care ocupă și poziția de comandant al Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.
Este cunoscut faptul că Surovikin este considerat de Evgheni Prigojin unul dintre „generalii competenți” din Ministerul rus al Apărării.
Cu toate acestea, principalul său succes în conducerea trupelor rusești din Ucraina a constat în abandonarea localității Herson și retragerea pe malul stâng al Niprului în acea regiune. Această acțiune a fost considerată un pas strategic major care a evitat pierderi umane importante în rândul trupelor ruse.
De fapt, generalul Surovikin este apreciat pentru faptul că, sub comanda sa, militarii ruși au suferit pierderi minime în toate campaniile militare, inclusiv în Siria.