Noile măsuri vor viza aproximativ opt persoane și organizații implicate în fabricarea și livrarea dronelor pe care Moscova le-a folosit în războiul cu Ucraina, au precizat diplomații. Alte 20 de persoane și o organizație iraniană vor fi adăugate pe lista neagră de înghețare a activelor și interzicere a vizelor din cauza reprimării demonstrațiilor care au zguduit regimul iranian, au menționat aceleași surse, potrivit Times of Israel.
Cine va intra acum pe lista neagră a UE
Cel mai probabil, sancțiunile urmează să fie aprobate oficial de miniștrii de Externe care se reunesc, luni, la Bruxelles. UE a impus deja sancțiuni împotriva a opt oficiali și organizații, inclusiv împotriva șefului Corpului Gărzii Revoluționare din Iran și a doi producători de drone. Ministrul iranian de Interne, Ahmad Vahidi, responsabil al forţelor iraniene însărcinate cu aplicarea legii, este acuzat de UE că a comis „grave încălcări ale drepturilor omului” în timpul reprimării manifestaţiilor. De asemenea, UE a impus sancţiuni împotriva a patru membri ai echipei care au arestat-o pe Masha Amini şi a şefului poliţiei cibernetice iraniene, Vahid Mohammad Naser Majid, pentru „responsabilitatea sa în arestarea arbitrară a persoanelor care au exprimat critici online împotriva regimului iranian”.
Dronele iraniene, folosite de ruși în atacurile din Ucraina
Forțele Kremlinului au folosit dronele iraniene pentru a ataca infrastructura energetică a Ucrainei. UE vrea, de asemenea, un pachet separat de sancțiuni pentru a opri furnizarea de motoare de drone din Uniunea Europeană către Rusia și Iran, în încercarea de a stopa mașinăria de război a Moscovei. De aproape două luni, dronele iraniene Shahed-136 sunt utilizate de ruși pentru a ataca Ucraina. În spațiul public au apărut informații conform cărora Rusia a cumpărat sute de drone din Iran.
Prima execuție a unui protestatar
Aceste noi sancțiuni vin după ce Teheranul a generat un val de condamnări internaționale în urma primei execuții a unui protestatar iranian, Mohsen Shekari, implicat în demonstrațiile anti-guvernamentale. Demonstrațiile au fost declanșate de moartea, în septembrie, a Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, după ce a fost arestată pentru că a încălcat regulile de purtare a hijabului. Mohsen Shekari a fost acuzat că a blocat o stradă și a atacat un membru al forțelor de securitate din Teheran, potrivit presei de stat iraniene. El a fost executat joi dimineață.
Dezumanizarea regimului iranian nu cunoaște limite
”Dezumanizarea regimului iranian nu cunoaște limite”, a scris pe Twitter ministrul german de Externe, Annalena Baerbock. ”Amenințarea cu execuțiile nu va înfrânge dorința de libertate a oamenilor”, a adăugat ea. Cel puțin 475 de persoane au fost ucise în timpul demonstrațiilor, pe fondul unei represiuni dure a forțelor de securitate, potrivit Human Rights Activists in Iran, grup care a monitorizat protestele. Peste 18.000 de persoane au fost reținute de autorități.