O anchetă jurnalistică a celor de la Washington Post, publicată luni, a generat un adevărat cutremur la nivel înalt în Statele Unite. Toate informaţiile transmise publicului american pe o temă foarte sensibilă au fost fie false, fie puternic cosmetizate.
Guvernele americane dădeau asigurări public, din 2002, că fac progrese împotriva insurgenţilor în Afganistan, însă în privat admiteau contrariul, potrivit unei ample anchete publicate luni de cotidianul Washington Post, informează AFP.
Intitulată „În război cu adevărul”, această anchetă se bazează pe aproape 2.000 de documente ce provin de la Inspectorul General Special pentru Reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), înfiinţat în 2008 pentru a ancheta asupra cheltuielilor abuzive legate de această ţară.
Convorbirile cu responsabili implicaţi în efortul de război şi de reconstrucţie au evidenţiat un buget risipit fără control, într-o ţară fără un guvern central puternic, ceea ce a alimentat o corupţie generalizată şi a făcut ca populaţia să respingă coaliţia internaţională (ISAF), întorcându-se spre talibani, scrie Agerpres.
Informaţiile erau transformate pentru a descrie cel mai bun tablou posibil
„De la ambasadori până la personalul de pe teren, (responsabilii americani spun că) noi facem o super treabă. Într-adevăr? Pentru că dacă noi facem o super treabă, de ce există impresia că pierdem?”, se întreabă în 2015 generalul Michael Flynn, care a efectuat mai multe misiuni de informaţii în Afganistan.
Un militar de grad înalt, identificat drept colonelul Bob Crowley, înalt consilier al ISAF în 2013-2014, explica în 2016 „fiecare informaţie era transformată pentru a descrie cel mai bun tablou posibil”. „Sondajele, de exemplu, nu erau deloc fiabile, însă întăreau ideea că tot ce făceam noi era bine”, potrivit acestuia.
În opinia lui Douglas Lute, responsabil pentru Irak şi Afganistan în Consiliul securităţii naţionale a SUA (2007-2014), misiunea de reconstrucţie suferea de un viciu de concepţie. „Eram lipsiţi de o înţelegere de bază în legătură cu Afganistanul, nu ştiam ce facem”, spune Lute. „Dacă americanii ar şti magnitudinea acestei disfuncţionalităţi…”, îşi exprima el îngrijorarea în 2015, în condiţiile în care aproape 2.400 de militari şi-au pierdut viaţa în războiul din Afganistan.