Principalele motoare ale creşterii economiei mondiale – Statele Unite, Europa şi China – sunt afectate de încetinirea activităţii economice, astfel încât 2023 va fi un an dificil pentru PIB-ul global, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, la postul american de televiziune CBS, transmite Reuters.
Economiile SUA, Europei și Chinei încetinesc toate simultan
Noul an va fi „mai dificil decât anul pe care l-am lăsat în urmă. De ce? Deoarece cele trei mari economii – Statele Unite, Europa şi China – încetinesc toate simultan”, a declarat oficialul FMI.
În octombrie, FMI a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei mondiale în 2023, în urma efectelor războiului din Ucraina, a majorării dobânzilor şi a presiunilor inflaţioniste. China se confruntă cu o explozie de cazuri de COVID-19 după ce a abandonat brusc, luna trecută, politica sa strictă de „zero-COVID”, la trei ani după apariţia coronavirusului în oraşul Wuhan.
„Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, avansul economiei Chinei în 2022 se va situa probabil la nivelul creşterii economiei mondiale sau sub acest nivel. Mai mult, numărul ridicat de infecţii cu care se va confrunta statul asiatic în următoarele luni va afecta probabil economia chineză dar şi evoluţia PIB-ului global”, a explicat Georgieva.
Perspective sumbre pentru China
În octombrie, FMI estima o expansiune a economiei Chinei de 3,2% în 2022, similară cu nivel previzionat pentru PIB-ul global, şi o accelerare în 2023 a economiei chineze la 4,4%, în timp ce PIB-ul global ar urma să încetinească.
Comentariile sale sugerează însă că o altă reducere a perspectivelor de creștere atât a Chinei, cât și a celor globale, ar putea avea loc la sfârșitul acestei luni, când FMI dezvăluie de obicei previziunile actualizate în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția.
Declaraţiile directorul general al Fondului Monetar Internaţional sugerează că luna aceasta instituţia ar putea înrăutăţi din nou previziunile privind creşterea economiei Chinei şi a PIB-ului global.
Economia SUA ar putea evita recesiunea
Economia SUA are o evoluţie diferită şi ar putea evita o recesiune, a apreciat Georgieva. Oficialul a declarat: „Economia americană este cea mai rezistentă şi ar putea evita recesiunea. Vedem că piaţa forţei de muncă rămâne destul de solidă”.
Dar acest fapt în sine prezintă un risc, deoarece ar putea împiedica progresele pe care Fed trebuie să le facă pentru a readuce inflația americană la nivelul vizat, de la cele mai ridicate niveluri din ultimele patru decenii atinse anul trecut. Inflația a dat semne că a depășit vârful la sfârșitul anului 2022, dar rămâne de aproape trei ori mai mare decât ținta Fed de 2%.
„Este o binecuvântare mixtă, deoarece dacă piața muncii este foarte puternică, Fed ar putea fi nevoită să mențină ratele dobânzilor mai stricte pentru mai mult timp pentru a reduce inflația”, a spus Georgieva.
Anul trecut, în cadrul celei mai agresive măsuri de înăsprire a politicii monetare de la începutul anilor 1980, Fed a majorat dobânda de politică monetară de referință de la aproape zero în martie la intervalul actual de 4,25%-4,50%, iar oficialii Fed au estimat luna trecută că aceasta va depăși pragul de 5% în 2023, un nivel care nu a mai fost atins din 2007.