Occidentul sancţionează Rusia, însă nu merge până la capăt!
Germania, dar şi alte puteri europene, par să se opună excluderii Rusiei din sistemul SWIFT
Rusia ar putea, până la urmă, să nu fie exclusă din sistemul global de plăţi interbancare SWIFT. Germania pare să se opună acestei măsuri, iar Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, a explicat că procesul de excludere a Rusiei din SWIFT este unul sinuos, dificil de realizat din punct de vedere tehnic.
În plus, excluderea ar avea un impact uriaş asupra tranzacţiilor pentru Germania şi companiile germane din Rusia, a mai spus oficialul, potrivit agenţiei Reuters.
“Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte puternice şi asupra transferurilor de plăţi în Germania, precum şi pentru firmele germane, în tranzacţiile cu Rusia”, a declarat Steffen Hebestreit.
La summitul UE de vineri dimineaţă, ar mai fi fost şi alte state care au ezitat să impună această măsură împotriva Rusiei.
„Am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii”, a indicat Steffen Hebestreit.
Germania nu e de acord nici cu criticile lui Zelenski
Marea Britanie, de cealaltă parte, insistă pentru deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT.
În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Guvernului federal german a respins şi criticile lansate de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Cuvinte ca ‘tigru fără colţi’ sau ‘totul e prea puţin’ nu corespund în întregime faptelor”, a afirmat oficialul german.
Excluderea Rusiei din sistemul global de plăţi interbancare SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) ar putea paraliza, pur şi simplu, sistemul bancar rusesc. Mai bine de 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.
Rusia ameninţă cu “consecinţe militare şi politice grave” dacă aceste două ţări vor încerca să adere la NATO
În altă ordine de idei, Rusia nu se opreşte cu ameninţările.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova a afirmat că, în cazul în care Suedia sau Finlanda vor încerca să adere la Alianţa Nord-Atlantică, acest lucru „va genera consecinţe militare şi politice grave, care ar necesita ca Rusia să adopte măsuri de reciprocitate”.
„Noi considerăm angajamentul Guvernului Finlandei în sensul unei politici de nealiniere militară ca fiind un factor important în garantarea securităţii şi stabilităţii în nordul Europei”, a transmis Maria Zaharova.
Rusia se opune vehement extinderii NATO spre est şi cere garanţii de secuirtate din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice. Înainte de a lansa atacul militar împotriva Ucrainei, Administraţia Vladimir Putin ceruse garanţii că această ţară nu va adera la NATO.