Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale de Energie Atomică, susține că la centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, ar putea avea loc un incident în orice clipă, situația de acolo fiind una precară.
„Siguranța nucleară din cadrul centralei rămâne într-o stare precară. Facem apel încă odată ca toate părţile să se angajeze să asigure siguranţa nucleară şi să protejeze securitatea centralei. Am avut noroc că nu s-a produs un accident nuclear”, a declarat acesta despre situația de la centrala nucleară Zaporojie.
Situația de la Zaporojie este una precară
Profesorul de fizică Silviu Gurlui a comentat afirmațiile lui Grossi, iar pronosticul său nu este deloc unul pozitiv, având în vedere că o parte din senzorii de acolo nu mai emit informații în timp real.
„E limpede că mesajele venite de la Agenția Internațională sunt de neliniște şi arată acolo o stare gravă. Ceea ce văd eu de departe, cum de altfel ne-am obișnuit, nu sunt făcute măsurători adecvate.
Am văzut ultimul senzor undeva la vreo cred că 30km, abia face măsurători odată la 32 de ore. Deci măcar date de acestea de suprafață nu ne sunt parvenite. Probabil câteva date sunt direct spre Agenția Internațională.
Pe de altă parte, nu am văzut în astfel de comunicate un mesaj venit de a încuraja populația cu echipamente, în sensul că acolo ar fi echipamente totuși ale Agenției montate.
Aceasta ar crea cumva o neliniște suplimentară, pentru că nu sunt alte date și știm că acolo este o stare instabilă de gravitate mare”, a declarat acesta pentru Antena 3 CNN.
Am putea asista în orice clipă la un dezastru nuclear
Silviu Gurlui a precizat că operatorii se află sub o presiune foarte mare, iar instalațiile sunt greu de îngrijit. Având în vedere aceste aspecte, am putea asista oricând la un accident nuclear de proporții.
„Pe de altă parte, operatorii sunt sub o presiune foarte mare, instalațiile sunt cu o mentenanță ceva mai dificilă. Nu știu combustibil cât mai este, știm acolo că sunt foarte mari întreruperi și acele module, acele reactoare trebuie susținute pentru răcire atunci când ele sunt închise cu generatoare și cu combustibil propriu intern.
Altfel, dacă este să cităm Agenția Internațională, am putea să asistăm la un accident nuclear de proporții”, a declarat profesorul.