Istoricul Adrian Cioroianu a fost invitatul de joi, 9 martie, la podcastul „România lui Cristache”, difuzat pe canalul de YouTube „HAI România!” al EVZ Capital. Printre subiectele dezbătute de Ionuţ Cristache şi invitatul său s-a numărat şi situaţia foarte dificilă în care se află acum Republica Moldova
Se vorbeşte tot mai des despre încercări de destabilizare pornite de la Moscova ce au ca ţintă Republica Moldova. Transnistria este o zonă mai fierbinte ca niciodată, tocmai din această cauză.
Republica Moldova, prinsă între marile puteri şi lupta lor pentru dominaţie
Istoricul Adrian Cioroianu a subliniat că Republica Moldova nu ar fi avut deloc o viaţă uşoară dacă Rusia cucerea Ucraina în câteva zile, aşa cum îşi dorise iniţial Vladimir Putin.
„Dacă este să ne punem în pielea tuturor actorilor, este în egală măsură ca astfel de destabilizări să le facă în aceeași măsură și transnistrenii și ucrainenii. Să vă spun ceva: să nu ne așteptăm că o să se modifice granițele de est ale Ucrainei și cele de vest să rămână la fel.
Dacă deschizi cutia Pandorei, îți iei ce vrei tu? Deocamdată, oricât ar suna de paradoxal, Moldova a fost ferită de rezistența ucraineană.
Nu știm ce s-ar fi întâmplat dacă treceau prin Ucraina ca prin brânză. În condiții de război, fiecare tabără încearcă să-și maximizeze sfera de influență.
În Moldova, dacă Ucraina ar fi căzut, Maia Sandu nu ar fi avut o viață comodă. Dacă ar intra în Republica Moldova, cred că Xi Jinping l-ar suna pe Putin să-l întrebe ce face”, a punctat Adrian Cioroianu.
Se satură europenii de războiul din Ucraina?
Adrian Cioroianu a comentat şi pe tema posibilei intensificări a frustării în Europa faţă de acest război. În toate ţările europene, inclusiv în România, războiul nu este o preocupare de top, iar politica locală sau evenimentele ce au loc în fiecare ţară vor fi mult mai importante pentru majoritatea oamenilor.
„Războiul este un etaj, se desfășoară pe front, un alt etaj este propaganda și contra-propaganda. Eu văd cu totul altfel, eu văd greve în Grecia, nenorocirea cu trenul. În Franța, mărirea vârstei de pensionare.
Pentru ei, războiul din Ucraina este a doua, a treia, a patra preocupare. Nu a fost războiul în topul preocupărilor într-o țară. Nici în România nu a fost războiul o preocupare. Politica e locală, interesul omului este individual. România este una dintre țările care pot să găzduiască refugiați. (…)
Niciodată dezbaterea de ce se întâmplă în vecini nu e mai importantă decât dezbaterea cu ce se întâmplă cu noi. Mi se pare că e dovada unei societăți normale”, a mai indicat invitatul lui Ionuţ Cristache, în cadrul podcastului de la canalul de YouTube al EVZ Capital.
Am avut probleme cu Ucraina și probabil vom avea, dar hai să ne reglăm problemele după ce stingem incendiul
Adrian Cioroianu a mai subliniat şi faptul că nu este acum momentul să ne lansăm în conflicte de natură culturală cu Ucraina. Toate neînţelegerile cu ţara vecină, care nu pot fi negate, ar trebui rezolvate după ce se încheie războiul, spune acesta.
„Citesc și eu presa, ziaristul român l-a întrebat pe consilierul ucrainean dacă nu se teme de oboseala oamenilor.
Ucrainenii sunt într-un război, am avut probleme cu ei și probabil vom avea, dar hai să ne reglăm problemele după ce stingem incendiul. Acum e momentul să facem identitate culturală?”, a precizat istoricul.