Cutremurele sunt calamități naturale îngrozitoare, care pot lua pe surprindere pe oricine. Ceea ce este și mai rău este că aceste fenomene ale naturii pot produce distrugeri pe scară largă.
Există sisteme de avertizare atunci când urmează să fie un cutremur, însă acestea trimit, în momentul de față, avertismente cu câteva momente înainte ca seismul să aibă loc propriu zis.
Cercetătorii au tot căutat, de ceva timp, o metodă prin care să îi poată anunța pe oameni mult mai devreme că va urma să aibă loc un cutremur, însă cercetările nu au avut niciun rezultat, până de curând.
Oamenii ar putea fi anunțați din timp
Un studiu publicat recent în revista Science arată că cercetătorii au descoperit schimbări greu de văzut în ceea ce privește zona de falie. Aceste schimbări au fost observate cu aproape două ore înainte de producerea unui cutremur.
În prezent, sistemele de monitorizare nu pot detecta semnalul, dar descoperirea face ca posibilitatea să existe pe viitor. În acest mod, oamenii vor avea suficient timp pentru a se adăposti în locuri sigure.
Cercetătorii au analizat datele de la 90 de cutremure cu magnitudinea mai mare de 7 care au avut loc în ultimii douăzeci de ani. Folosind stații GPS capabile să monitorizeze mișcările pământului la milimetri la fiecare cinci minute, aceștia au examinat înregistrările din locațiile din apropierea cutremurelor.
Investigația a arătat că zona de falie a prezentat semne de mișcare ascendentă cu două ore înainte de cutremur, ceea ce sugerează că mișcarea de alunecare ar fi putut începe înainte de ruptura semnificativă.
Datele sunt departe de a fi perfecte
Cercetătorii subliniază faptul că datele lor nu sunt lipsite de limitări, iar metoda pe care au folosit-o necesită cunoașterea prealabilă a direcției în care va migra breșa. În plus, aplicarea acestei strategii la toate cutremurele semnificative este o provocare din cauza lipsei de instrumente în zonele seismice din întreaga lume.
Chiar și așa, există șansa ca aceste descoperiri să contribuie la dezvoltarea sistemelor de avertizare a cutremurelor, îmbunătățind astfel capacitatea omenirii de a face față seismelor distructive din viitor.