Directorul Științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, profesor universitar doctor Mircea Radulian a transmis că „un cutremur în această zonă de peste cinci grade pe scara Richter este foarte rar, iar  ultima activitate seismologică de acest gen a fost acum acum vreo 80 de ani”.

Explicațiile privind cutremurul din Oltenia

„Mișcarea este dirijată în special de mișcare acestei plăci, placa Arabică care împinge înspre nord placa Natoliană aflată în dreptul Turciei. Această placă intră în contact cu placa eurasiatică. Această placă mare, masivă, care este foarte rigidă și care nu se mișcă, este în România. Este situată în zona plăcii Est-Europene.

Ea practic nu este influențată de această mișcare foarte puternică. Este cea mai puternică mișcare din zonă. Ne pune un semn de întrebare pentru că un cutremur în această zonă de peste cinci grade pe scara Richter este foarte rar.

Ultima a fost acum acum vreo 80 de ani tot de 5,2, deci ar trebui să analizăm dacă este o simplă coincidență. Putem admite și această ipoteză. Putem admite totuși că poate o anumită influență există”, a transmis Mircea Radulian.

Unele clădiri din București sunt în pericol de prăbușire

De asemenea, seismologul a mai spus care sunt clădirile din București care se pot prăbuși în cazul unui cutremur major.

„Cele (clădirile- n.red) care sunt cu roșu sunt cele mai periculoase. Nu sunt puține. Ele sunt în special zonele centrale. Este cu siguranță cea mai vulnerabilă zonă. Deci ar trebui o atenție specială în această zonă”, a spus profesorul.

Seismologul a spus că seismul care a avut loc luni în România a fost de 30.000 de ori mai mic decât cel care a avut loc săptămâna trecută în Turcia.

Cutremurul nu a avut legătură cu cele din Turcia

La rândul său, directorul INFP, Constantin Ionescu a declarat că a fost cel mai mare de până acum produs în această zonă. Cu toate acestea, expertul a afirmat că sesimul din Oltenia nu are legătură cu cel din Turcia.

„De obicei ar trebui să nu fie nicio legătură, mai ales că dacă e să ne uităm la felul cum se mișcă plăcile tectonice și faliile din Turcia către Europa sau zona asiatică către Europa ar trebui să nu aibă legătură. Zona aceasta de aicea are legătură cu cutremurele din Croația, din zona Muntenegru, zona Adriacă”, a spus directorul INFP.