Cutremur mare în România! Unde s-a mișcat pământul și ce magnitudine a avut
În ziua de 16.09.2024, la ora României 17:40:18, s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur semnificativ cu magnitudinea EWS 5.4, la adâncimea de 152.531 km, informează infp.ro.
Cutremurul s-a produs la 52 km SE de Sfântu-Gheorghe, 54 km E de Brașov, 62 km NV de Buzău, 70 km V de Focșani, 72 km N de Ploiești, 97 km NE de Târgoviște.
A fost cutremur puternic. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Un cutremur de pământ s-a produs, luni, la ora 14:36, ora locală a României, informează infp.ro.
Seismul, cu magnitudinea 6,4, a fost înregistrat, în Insulele Mariane aflate în „Cercul de foc al Pacificului”, zonă cunoscută cu mișcări tectonice frecvente și de mare magnitudine. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 10 kilometri.
Avertisment de cutremur în Turcia
În ciuda alarmelor tot mai frecvente legate de un posibil cutremur la Istanbul, în Turcia, recentele avertismente ale celor mai respectați seismologi turci accentuează situația. Profesorul Naci Görür, cunoscut pentru expertiza sa în seismologie, a subliniat importanța faliei Yedisu.
Într-un articol publicat în Haberglobal, zilele trecute, el a menționat că perioada de recurență pentru un cutremur în această zonă a trecut, iar un seism cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter ar putea apărea pe această falie, având potențialul de a afecta zone precum Erzincan.
Profesorul Naci Görür a avertizat că un cutremur este de așteptat în regiunea Yedisu din estul Turciei, între Erzincan, Bingöl și Karliova. El a explicat că perioada de recurență a cutremurului în falia Yedisu s-a încheiat.
„Ne asteptam la un cutremur în regiunea Yedisu, între Erzincan, Bingöl şi Karliova. Perioada de recurență a cutremurului din falia Yedisu s-a încheiat.
Ultimul cutremur cu o magnitudine mai mare de 7 a avut loc în anul 1794. Având in vedere cã o ruptura majoră are loc în medie la fiecare 250 de ani, timpul a trecut”, avertizează prof.dr. Naci Görür.
Reguli esențiale în caz de seism
1. Mențineți-vă calmul și evitați panicarea; încurajați și liniștiți persoanele din jur, acordând o atenție specială copiilor, vârstnicilor și femeilor. Ignorați zgomotele din jur care pot genera panică.
2. Evitați să părăsiți camera sau locuința în timpul fazei inițiale a cutremurului, deoarece perioada seismică inițială este de scurtă durată. Deplasarea în această perioadă vă poate expune riscului de accidente grave, mai ales pe scări, în holuri, sau în aglomerații, sub impactul panicării generale.
3. Fiți atenți! Scările sunt elemente de construcții sensibile la deplasările etajelor, iar chiar dacă ar rezista, deplasarea pe scări în timpul unui cutremur este extrem de periculoasă. Rămâneți într-un loc sigur și evitați să vă deplasați pe scări sau să ieșiți din clădire.
4. Găsiți adăpost în interiorul încăperii, departe de ferestre fragile care se pot sparge. Protejați-vă sub o grindă, masa sau biroul solid pentru a vă feri de obiectele mobile care ar putea cădea. Dacă nu există alte opțiuni, așezați-vă pe podea lângă un perete solid, protejându-vă capul și corpul.
5. Închideți sursele de foc cât mai rapid posibil după cutremur și interveniți imediat după ce trece șocul puternic.
6. Evitați să fugiți pe ușă, să săriți pe fereastră sau să utilizați liftul. Deschideți ușa spre exterior pentru a facilita evacuarea după ce cutremurul s-a încheiat.
7. Nu alergați în stradă în timpul cutremurului.
8. Dacă vă aflați în afara clădirii, îndepărtați-vă cât mai mult de aceasta și feriți-vă de potențialele obiecte căzute. Nu fugiți în panică pe stradă; deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
9. Acordați prim ajutor celor răniți, dacă este posibil.
10. În cazul căderii tencuielilor sau obiectelor, protejați-vă capul și membrele pentru a asigura supraviețuirea personală. Apoi, alertați vecinii și echipele de salvare despre prezența dumneavoastră.