Românii, înșelați când au optat pentru rambursarea ratelor
Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a afirmat că, în realitate, românii ar fi căzut într-o înșelătorie atunci când au optat pentru un mod de rambursare a ratelor. Aceștia ar fi fost induși în eroare pentru a alege o opțiune care le-ar aduce prejudicii.
”Le-au fost prezentate condiții optime de rambursare în varianta în care, ulterior, aceștia au constatat că, de fapt, a reprezentat o împovărare financiară, în sensul că acolo unde lucrurile păreau pozitive, pentru că ratele păreau mult mai mici în acea variantă, s-a dovedit, ulterior, că ratele au ajuns mult mai mari (…).
Avem rate descrescătoare, cu un anumit grafic de rambursare. Avem rate fixe, cu un alt grad tip de rambursare. Se prezenta, din ceea ce am înțeles de la unii consumatori, ca nefavorabilă o variantă, sugerându-li-se că se califică pentru cealaltă, comparând graficul de rambursare inițial prezentat pentru varianta pentru care nu se calificau.
Constatăm că, după trecerea aceluiași număr de luni, rata în varianta în care nu se calificau ar fi fost mult mai mică decât cea plătită astăzi de către consumatori. Or, acest lucru este greu de explicat”, a declarat el, potrivit Antena 3 CNN.
Practici înșelătoare la plata ratelor
Amintim că ANPC a inițiat inspecții ample în urma semnalelor privind practici înșelătoare în calculul ratelor. Paul Anghel, directorul general al ANPC, a furnizat detalii despre aceste controale.
În momentul de față, toate instituțiile bancare sunt supuse unui control de fond. Concluziile vor fi anunțate după finalizarea procedurilor de constatare a contravențiilor. Această informație a fost dezvăluită vineri, 26 ianuarie, de către Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Controlul de fond reprezintă o inspecție fiscală detaliată. Aceasta se axează pe evaluarea modului în care fiecare instituție bancară își îndeplinește toate obligațiile fiscale și alte responsabilități în conformitate cu legislația fiscală și contabilă aplicabilă, pe o perioadă specifică.
Directorul general al ANPC a specificat că toate băncile sunt în prezent supuse unui control de fond. De asemenea, au fost solicitate documente relevante de la toate băncile care au acordat împrumuturi în CHF (franci elvețieni), euro și lei în diferite momente. O parte dintre documente au fost deja primite, iar restul vor fi obținute în perioada următoare.
Băncile sancționate
Această inițiativă are loc în contextul în care, în 2023, ANPC a identificat practici comerciale înșelătoare legate de calculul ratelor la 11 bănci din țară. Ca urmare, aceste instituții au fost amendate cu o sumă totală de 550.000 de lei. În vederea restabilirii echilibrului contractual, s-a recomandat elaborarea unor noi grafice de rambursare.
Iată care sunt băncile sancționate:
- ING Bank
- First Bank
- Credite Europe Bank
- OTP Bank
- Alpha Bank
- Banca Transilvania
- Raiffeisen Bank
- BCR
- Patria Bank
- Unicredit Bank
- BRD Groupe Societe Generale
Mai multe puteți afla aici.