Cutremur pe piața imobiliară! Cele mai bogate țări europene sunt amenințate de o mare criză a locuințelor, în condițiile în care numărul autorizațiilor de construcție pentru apartamente și case este în continuă scădere.
Cutremur pe piața imobiliară! O criză a locuințelor „paște” Europa
Cutremur pe piața imobiliară! Apare la orizont o criză a locuințelor. Potrivit Bloomberg, prăbușirea pieței de construcții de locuințe în cele mai bogate țări din Europa amenință să intensifice lipsurile. Pe măsură ce costurile au crescut, construcțiile rezidențiale au intrat în colaps. La dificultățile întâmpinate se adaugă birocrația lentă și reglementările din ce în ce mai stricte în materie de eficiență energetică. Situația amenință să afecteze creșterea economică și să alimenteze și mai mult tensiunile politice.
În Germania, autorizațiile de construcții noi au scăzut cu peste 27% în primul semestru. În Franța, autorizațiile au scăzut cu 28% până în luna iulie. Iar în Marea Britanie se așteaptă ca numărul construcțiilor de locuințe să scadă cu peste 25% în acest an. Suedia suferă cea mai gravă cădere de la criza din anii 1990. Ratele de construcție sunt mai mici de o treime din ceea ce se consideră necesar pentru a ține pasul cu cererea.
O firmă din Germania a suspendat construcțiile
Vonovia SE, cel mai mare proprietar de locuințe din Germania, a suspendat anul acesta toate construcțiile noi pe termen nelimitat. În Suedia, un proiect pentru fabricarea de celule de baterii pentru automobile și reducerea dependenței regiunii de aprovizionarea din China riscă să se lupte pentru a atrage suficienți muncitori din cauza lipsei de locuințe.
Situația înseamnă că guvernele nu reușesc să-și respecte promisiunile făcute alegătorilor. Suedia are un angajament constituțional de a oferi locuințe la prețuri accesibile. Dar oferta de apartamente de închiriat nu a ținut pasul cu cererea de zeci de ani. Ceea ce a dus la creșterea prețurilor locuințelor și a forțat oamenii să locuiască în subînchirieri la negru.
În Regatul Unit, construcția de locuințe a ratat în mod constant un obiectiv de 300.000 de locuințe pe an stabilit de guvernul conservator aflat la putere în 2019.
În Germania, construcția de locuințe la prețuri accesibile a fost unul dintre angajamentele cheie asumate de coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz atunci când a preluat puterea în 2021, dar economiștii estimează că guvernul nu își va atinge obiectivul de a adăuga 400.000 de locuințe noi anual până cel mai devreme în 2026.
În trecut, guvernele aveau un rol mai activ în domeniul locuințelor. O mare parte din locuințele existente în Suedia au fost construite ca parte a unei inițiative de stat de a adăuga un milion de locuințe între 1965 și 1974. În Germania, orașe precum Berlinul au construit ansambluri rezidențiale masive pentru muncitorii care au migrat către centrele urbane după încheierea Primului Război Mondial.