Partidele de dreapta din România, PNL și USR au avut parte de un an foarte prost în 2021, iar marele câștigător în sondaje a ieșit PSD. Nici AUR nu a dus-o rău, reușind să-și consolideze poziția pe parcursul anului ce a trecut, printr-o opoziție constantă față de măsurile luate în pandemie.
Graficul de mai jos, realizat pe baza cercetărilor sociologice ale Centrului de Sociologice Urbană și Regională – CURS în 2021, dezvăluie modificări radicale în preferințele electoratului de-a lungul anului precedent, potrivit stiripesurse.ro.
PSD și AUR au urcat în opoziție
Partidele politice aflate în coaliția de guvernare după alegerile parlamentare și vorbim aici despre PNL și USR, s-au „erodat” rapid în primele luni, pe fondul crizei sanitare și a crizei prețurilor. Pe de altă parte, partidele de opoziție, PSD și AUR în acest caz, au crescut brusc, după care s-au stabilizat.
În plus, PNL și USR au avut cel mai mult de pierdut în mijlocul crizei politice din lunile septembrie-octombrie. Astfel, liberalii au ajuns în preferințele electoratului la sub 20%, iar USR se îndreaptă vertiginos spre 10%. Și în acest caz, partidele care au avut de câștigat au fost PSD și AUR. Dacă PSD s-a îndreptat rapid spre procentul de 40%, AUR a ajuns la 15%.
PSD domină actuala coaliție de guvernare
Noua coaliție de guvernare formată din PSD-PNL-UDMR a stabilizat electoratul social-democraților și liberalilor. Dacă PNL s-a oprit din scădere, PSD dă semne de scădere din cauza procesului natural de erodare de la guvernare.
Pe de altă parte, tendința de creștere a AUR se păstrează, formațiunea fiind practic singura care are un discurs asumat anti-certificat COVID și anti-restricții. În schimb, USR nu reușește să-și revină după ieșirea de la guvernare, mesajele partidului beneficiind de o acoperire palidă în mass media.
Evoluțiile din 2022, un an fără alegeri, depind în principal de capacitatea noului guvern de a „livra” măsurile promise și de a determina o creștere reală a nivelului de trai. PSD, partid aflat sub conducerea lui Marcel Ciolacu, reușește să domine mediatic actuala coaliție de guvernare, dar acest lucru ar putea însemna și un dezavantaj în cazul unui eșec guvernamental. Și soarta PNL depinde însă de succesul Guvernului Ciucă, o eventuală rupere a coaliției având potențialul de a scinda partidul.