Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, fostul șef DIICOT Alina Bica și fostul parlamentar Alexandru Mazăre așteaptă decizia magistraților cu privire la dosarele în care sunt acuzați. Cei trei speră, probabil, să își petreacă sărbătorile în libertate, alături de familie.
Decizie importantă pentru Liviu Dragnea, Alina Bica și Alexandru Mazăre
Pentru Liviu Dragnea și Alina Bica lucrurile sunt mai simple, ei fiind deja în liberate. În ceea ce îl privește pe Alexandru Mazăre, acesta ar putea ieși de după gratii în cazul unei soluții favorabile și s-ar putea bucura de sărbători în libertate.
Liviu Dragnea speră să obțină de la magistrați o decizie în favoarea sa pentru ca acea contestație în anulare să fie admisă. Probabil asta l-ar putea ajuta inclusiv la o revenire în cariera politică. Fostul lider PSD contestă decizia pe care a primit-o în dosarul angajărilor fictive de la Teleorman, aceea de 3 ani și 6 luni, pe care a ispășit-o, el fiind acum eliberat condiționat.
Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, este fugară în Italia. Ea speră să scape de pedeapsă pentru a se putea întoarce în România. Alina Bica contestă și ea condamnarea de 4 ani de zile care a picat odată cu decizia CCR, legat de neconstituirea legala a completelor de judecată a infracțiunilor de corupție, potrivit EVZ.
Un procuror a dezvăluit totul despre Liviu Dragnea
Procurarea DNA Alexandra Lăncrănjan, care l-a anchetat pe Liviu Dragnea, a explicat modalitatea în care funcționa grupul infracțional organizat de fostul șef social-democrat.
Legat de constituirea unui grup infracțional organizat, rechizitoriul arată că Liviu Dragnea a inițiat din poziția de lider constituirea unui grup infracțional organizat, structurat pe două paliere.
Era vorba despre un palier format din funcționari publici și un palier format din persoane din zona mediului de afaceri privat. Potrivit rechizitoriului, al doilea palier a funcționat până în noiembrie 2017 cu scopul obținerii, în mod fraudulos, a fondurilor publice, naționale și din bugetul Uniunii Europene.
Liviu Dragnea, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat
„În cursul anului 2001, după obținerea funcției de președinte al consiliului județean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea a inițiat în calitate de lider constituirea unui grup infracțional organizat, structurat pe două paliere, respectiv un palier format din funcționari publici și un palier format din persoane din zona mediului de afaceri privat, structură care a funcționat până în noiembrie 2017 cu scopul obținerii, în mod fraudulos, a fondurilor publice, naționale și din bugetul Uniunii Europene prin comiterea unor infracțiuni care se circumscriu elementelor de tipicitate ale infracțiunilor de abuz în serviciu, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă sunt săvârșite în scopul obținerii de foloase necuvenite.
Principiul de funcționare al grupului presupunea că Liviu Nicolae Dragnea controlează și decide pe ambele paliere, funcționarii publici acționând în interesul mediului privat, în detrimentul interesului public”, este scris în rechizitoriu.