Cutremur pe piața imobiliară! Este fără precedent ce se întâmplă

blocuri apartamente bucuresti

SURSA FOTO: Dreamstime

Cutremur pe piața imobiliară. Ratele creditelor ipotecare au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani lăsând mulţi americani fără posibilitatea de a-şi mai permite achiziționarea unei case.

Cutremur pe piața imobiliară! Ratele la creditele ipotecare au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani

Cutremur pe piața imobiliară! Ratele la creditele ipotecare din SUA au urcat constant, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Rata medie a creditului ipotecar a crescut la 7,15%,  de la 6,96%, cât era în urmă cu doar o lună, potrivit Fortune.

În urmă cu un an, rata unui credit pe 30 de ani se situa la nivelul de 5,13%. Este de așteptat ca ratele la creditele ipotecare să scadă anul viitor, nu suficient de mult pentru a face costurile ridicate ale locuințelor mai accesibile pentru potențialii cumpărători, potrivit Realtor.com.

„Ne așteptăm ca accesibilitatea să se îmbunătățească până în 2024. Este o piatră de temelie a prognozei noastre privind piața imobiliară”, a declarat economistul șef de la Realtor.com, Danielle Hale, pentru Fortune. „Dar va fi un pas destul de mic în această direcție”, a adăugat ea.

Rata ipotecară fixă ​​pe 30 de ani va scădea la o medie de 6,8% în 2024

Cutremur pe piața imobiliară! Realtor.com estimează că rata ipotecară fixă ​​pe 30 de ani va scădea la o medie de 6,8% în 2024, cu mai mult de un punct procentual mai jos decât vârful de 8% din această toamnă. În prezent, rata ipotecară a ajuns la la 7,15%, potrivit Mortgage News Daily, cu aproape trei sferturi de punct mai mare decât acum un an.

„Înseamnă că accesibilitatea este mai slabă decât acum un an, dar ne așteptăm ca această tendință să se schimbe”, spune Hale.

Numărul locuințelor nou listate în luna noiembrie a crescut cu 7,5% față de anul anterior, fiind primul câștig din ultimele 17 luni și un alt semn că piața imobiliară înghețată ar putea începe să se dezghețe, potrivit Realtor.com.

Dar cei care doresc să cumpere case „vor trebui să plătească scump pentru ele”, subliniază Realtor.com.

Casele medii costă în jur de 420.000 dolari

Cutremur pe piața imobiliară! Ratele la creditele ipotecare au crescut în timpul campaniei istorice de creştere a ratei dobânzii, de către Rezerva Federală, ceea ce a făcut ca accesibilitatea locuinţelor să fie la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Achiziționarea unei locuinţe este mai scumpă din cauza costului suplimentar al finanţării ipotecii, iar proprietarii de locuinţe care au beneficiat anterior de rate mai mici sunt reticenţi în a vinde.

Casele medii costă acum 420.000 dolari, cu 1% mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Realtor.com. Dar ratele ipotecare mai mari au crescut costul lunar al finanțării unei case cu 7,9%, sau cu aproximativ 172 dolari mai mult pe lună, comparativ cu noiembrie 2022, potrivit Realtor.com.

Aceasta este cea mai mare creștere a costurilor lunare pentru locuințe, de când Realtor.com a început să urmărească aceste date, în 2016, a precizat Hale. Astăzi, cei care vor să cumpere o casă trebuie să câștige aproximativ 118.000 de dolari pentru a-și permite o locuință.

Prognoza pieței imobiliare pentru 2024

Realtor.com estimează că, deși ratele ipotecare vor fi în medie de 6,8% în 2024, acestea vor scădea până la 6,5% până la sfârșitul anului viitor. Între timp, prețurile locuințelor vor scădea cu 1,7%.

În ciuda turbulențelor actuale de pe piață, prețurile locuințelor au crescut de fapt cu 6,2%, de la an la an, în septembrie 2023, susține Case-Shiller, unul dintre principalele instrumente de prognoză a pieței imobiliare.

Craig J. Lazzara, director general la S&P Dow Jones Indices, se așteaptă ca prețurile locuințelor să continue să crească.

„Deși creșterea ratelor ipotecare din  acest an a redus dramatic numărul locuințelor vândute, lipsa relativă a caselor de vânzare a fost un sprijin solid pentru prețuri”, a spus el.

Deși Realtor.com se așteaptă ca accesibilitatea locuințelor să se îmbunătățească ușor în 2024, efectul de blocare ar putea să persiste, spune Hale.