Cutremur de 5,2 în nordul Marocului

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 a zguduit, luni seară, nordul Marocului, stârnind teamă în rândul populației, deși nu s-au raportat pagube materiale sau victime.

Seismul, produs la ora 23:48 (ora locală), a avut epicentrul în comuna Brikcha, situată în provincia Ouezzane, la aproximativ 200 km nord-est de capitala Rabat.

Panică în rândul populației

Deși autoritățile locale au confirmat că nu există pagube, cutremurul a fost resimțit în mai multe orașe, inclusiv în Rabat, determinând locuitorii să iasă din case de teamă că vor urma replici. Pe rețelele de socializare au circulat numeroase înregistrări video cu oameni panicați, ieșind în stradă pentru a se pune la adăpost.

Această reacție este explicabilă având în vedere trauma colectivă lăsată de cutremurul devastator din 8 septembrie 2023, care a afectat grav regiunea Marrakech. Atunci, un seism cu magnitudinea de 6,8 a provocat moartea a aproape 3.000 de persoane și rănirea a peste 5.600, lăsând o amprentă profundă asupra populației marocane.

cutremur maroc
SURSA FOTO: news.ro

Cutremure și în Grecia

Insula grecească Santorini a fost lovită de un cutremur de magnitudine 5,3, cel mai puternic seism din cadrul activității tectonice intense din ultima perioadă. Seismul a fost resimțit în Atena, dar și în țări îndepărtate precum Turcia, Egipt și Libia. Potrivit datelor oferite de BBC, cutremurul s-a produs la o adâncime de 17 km și a fost urmat de mai multe replici semnificative.

Zona turistică a insulei Santorini se confruntă cu o activitate seismică intensă încă din luna ianuarie. Laboratorul seismologic al Universității din Atena a înregistrat peste 12.800 de cutremure, multe dintre acestea având magnitudini peste 4,0.

Locuitorii insulei învecinate Amorgos sunt în stare de alertă după recentele cutremure, mai ales că duminică seara s-a înregistrat un alt seism de 5,0 grade. Seismologii au fost inițial optimiști cu privire la scăderea intensității mișcărilor telurice, însă noile evenimente le-au reaprins îngrijorările.

grecia santorini
SURSA FOTO: Dreamstime

Impact asupra populației și turismului

Cutremurele au cauzat alunecări de teren în multe zone ale insulei, determinând autoritățile să impună măsuri stricte de siguranță. Locuitorii patrulează în zonele periculoase pentru a împiedica turiștii să își riște viața pentru fotografii spectaculoase de pe stâncile instabile.

Deși inspecțiile nu au indicat pagube majore la clădiri în Santorini sau Amorgos, peste 11.000 de persoane au decis să părăsească insulele de teama unor viitoare cutremure mai puternice. Școlile vor rămâne închise cel puțin până marți, iar starea de urgență este menținută până la 3 martie.

Pregătiri pentru un posibil dezastru

Echipe specializate de intervenție au fost trimise în zonă pentru a evalua infrastructura și pentru a asigura protecția locuitorilor. O echipă a Unității speciale de intervenție în caz de dezastre a fost mobilizată în Amorgos, iar rețeaua electrică a insulei urmează să fie inspectată de tehnicieni.

Seismologul Kostas Papazachos, profesor la Universitatea Aristotel din Salonic, a avertizat că situația trebuie monitorizată îndeaproape, subliniind că posibilitatea unui cutremur major nu poate fi exclusă. Acesta a îndemnat la răbdare, sperând că activitatea seismică va scădea treptat în următoarele săptămâni.

Cutremurele au avut un impact direct asupra turismului, unul dintre pilonii economici ai insulei. Vasul de croazieră Viking Star, care urma să fie primul din sezonul turistic al Santorini, și-a modificat traseul, acostând în portul Souda din Creta. Motivul principal al schimbării rutei a fost evitarea supraaglomerării telecabinei din Santorini, într-un context în care siguranța turiștilor este prioritară.

Grecia este una dintre cele mai active seismic țări europene, însă oamenii de știință sunt intrigați de actualul model de cutremure, care apare în „grupuri” și nu este legat de un șoc major. Santorini face parte din arcul vulcanic elen, însă experții exclud deocamdată o posibilă activitate vulcanică ca fiind cauza tremurăturilor.