Un cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs joi, 20 octombrie, în Oceanul Pacific, la o adâncime de numai 10 kilometri, a transmis institutul american de geofizică USGS.
Potrivit Reuters, epicentrul seismului a fost localizat undeva la 62 de kilometri de Boca Chica, o localitate de costă din Panama. Cutremurul s-a resimțit de asemenea în unele părți ale capitalei Ciudad de Panama. Responsabilii din cadrul Protecției Civile au informat că până acum nu există informații cu privire la existența victimelor sau a pagubelor materiale semnificative după seism.
Nu s-a dat alertă de tsunami
Deși cutremurul s-a produs la o adâncime mică, de numai 10 kilometri, nu s-a emis nicio alertă de tsunami, conform sistemului american de avertizare în caz de tsunami.
Noul cutremur a avut loc la numai patru zile de când s-a produs un altul, cu magnitudinea de 6,3, în aproximativ aceeași zonă și de asemenea la mică adâncime. Cutremurul de duminică, 16 octombrie, s-a produs în largul Oceanului Pacific, la o adâncime de 11 kilometri, potrivit EMSC. USGS a raportat că țările în care s-a resimțit au fost Costa Rica și Ecuador, dar nici în urma acestui cutremur nu a fost emisă alertă de tsunami.
România, printre țările cu risc seismic
România de află printre țările care prezintă un ridicat risc seismic. Este foarte probabil ca în viitor să se producă un cutremur de mare magnitudine, iar pagubele vor fi semnificative.
Profesorul și sociologul Alfred Bulai a dat mai multe detalii în legătură un posibil cutremur major în România, subliniind că ar trebui să ne preocupăm atunci când nu se vor mai produce seisme de intensitate mică.
Alfred Bulai a mai spus că în România au loc cutremure uriașe la 40-50 de ani. De asemenea, el a mai spus că seismele de 8 grade pe scara Richter se produc o dată la 200 de ani.
„România, știu de la experții în fizică, e în prima clasă de risc seismic, alături de state precum Japonia sau Chile. În România au loc la 40-50 de ani, cutremure în jur de 7 pe scara Richter și, spun specialiștii, la 200 de ani, de 8 pe scara Richter.
E o zonă cu risc major, dar din ce spun experții de regulă un cutremur mare are șanse să vină atunci când e o perioadă fără cutremure mici. Pentru că se acumulează tensiuni și până la urmă izbucnesc. Cele mici reduc tensiunile tectonice”, a mai spus acesta, potrivit DC News.