Cutremur de 5,2 grade în nordul Greciei
Duminică seară, pe 3 noiembrie, a avut loc un cutremur de 5,2 grade pe scara Richter în nordul Greciei.
Seismul s-a produs în largul peninsulei Halkidiki, la circa 40 de kilometri sud-est de Salonic, al doilea oraș ca mărime din Grecia, potrivit raportului Institutului de Geodinamică din Atena.
Cutremurul s-a produs la ora locală 19:03 (17:03 GMT), la o adâncime de 15,9 kilometri, a anunțat institutul. Acesta a adăugat că, la patru minute după evenimentul principal, a fost înregistrat un alt seism cu magnitudinea de 4,2, urmat de mai multe replici de intensitate mai mică.
„Există o mică fisură în zonă, care are o activitate seismică moderată. Va fi o mare surpriză dacă va avea loc un eveniment major”, a declarat Costas Papazachos, profesor de geofizică aplicată şi seismologie la Universitatea din Salonic, pentru The Associated Press.
Un seism cu magnitudinea de 3,9 a avut loc în aceeași regiune sâmbătă.
Până în acest moment, oficialii din cadrul poliției și pompierilor au declarat presei locale că nu au fost raportate pagube.
Cutremurul a fost resimțit pe o arie extinsă în nordul Greciei.
Seism de 3,2 grade în județul Vrancea
De asemenea, un cutremur de 3,2 grade pe scara Richter a avut loc în România. Acesta s-a produs luni dimineață, pe 4 noiembrie, la ora 1:21, în zona seismică Vrancea, județul Vrancea.
Conform datelor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul s-a produs la o adâncime de 136 km și a avut loc în proximitatea următoarelor orașe:
- la 32 km vest de Focșani;
- 56 km nord de Buzău;
- 80 km est de Sfântu Gheorghe;
- 90 km est de Brașov;
- 94 km sud-vest de Bârlad;
- 98 km nord-est de Ploiești.
Cutremur în apropiere de orașul Larisa
Tot duminică, un seism a avut loc în Grecia, în apropierea orașului Larisa, stârnind panică în rândul locuitorilor din regiune. Cutremurul s-a produs la ora 19:03 (ora locală a României), fiind inițial raportat cu o magnitudine de 6,3, care a fost ulterior revizuită la 5,7.
Seismul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri și a fost resimțit în mai multe regiuni din Grecia, inclusiv în Salonic, unde mișcarea tectonică a alarmat numeroși locuitori.
Conform Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), epicentrul cutremurului a fost localizat după cum urmează:
- 55 km sud de Kalamaria;
- 60 km est de Katerini;
- 62 km sud de Salonic;
- 85 km nord-est de Larisa;
- 87 km nord de Volos.
Mai multe puteți citi aici.