Cutremur puternic de 5,4 grade, în urmă cu puţin timp!

A fost cutremur puternic! Unde s-a zguduit pământul în această seară?

Iată toate datele transmise de seismologi. Este vorba despre un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade, care a avut loc în această seară în Noua Zeelandă, în insulele Karmadec.

Seismul a fost înregistrat la o adâncime de 20 de kilometri, indică datele seismologice.

La numai câteva minute distanţă, o replică puternică a fost înregistrată în aceeaşi zonă, având o magnitudine de 5,2 grade.

Cutremure în tot mai multe regiuni din România

Cât despre România, cutremurul de 5,2 grade din Arad, din urmă cu câteva zile, a pus pe jar din nou o ţară întreagă, în contextul în care mulţi oameni se speriaseră deja de noua activitate seismică înregistrată în judeţul Gorj, în plus faţă de cutremurele obişnuite din zona seismică Vrancea.

Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a venit cu detalii despre ce poate urma de acum încolo, din punct de vedere seismic, în Banat.

„Activitatea poate să continue. Nu știm pentru ce perioadă și nu știm care va fi mărimea replicilor, pentru că sunt lucruri pe care nu putem să le controlăm. Chiar dacă avem aparate, acestea înregistrează după ce se produce cutremurul, nu înainte de a se produce cutremurul.

Activitatea în zona Gorj continuă cu replici, cutremure mici și cutremure până în magnitudine trei, trei și ceva, care nu se simt, dar probabil în timp activitatea va scădea până când iar o perioadă nu vor mai fi cutremure”, a spus Constantin Ionescu într-o intervenţie la Antena 3, în urmă cu câteva zile.

Potrivit informațiilor transmise anterior de specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului, până miercuri, 7 iunie, au fost înregistrate în total 14 replici în urma cutremurului cu magnitudinea 5,2 din județul Arad.

Dintre aceste replici, cinci au avut o magnitudine egală sau mai mare de 2. Experții explică faptul că cutremurele sunt cauzate de convergența și mișcarea de rotație a microplacii adriatice, care exercită o presiune directă asupra centurii Dinarice, afectând ulterior întreaga structură a blocurilor litosferice din Bazinul Panonic.

Propagarea acestor cutremure este legată de activitatea seismică din Turcia, creând un lanț de cutremure care se extinde din estul Mării Mediterane.