Pământul se cutremură! Vineri, 26 mai, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter. Unde a avut loc seismul și care sunt pagubele?
Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade s-a produs vineri în largul coastelor Japoniei, potrivit Centrului Seismologic European-Mediteranean (EMSC).
Cutremur puternic în Japonia
Epicentrul cutremurului a fost înregistrat la 37 de kilometri est de orașul Narita, în zona metropolitană Tokyo, la o adâncime de 60 de kilometri.
Deocamdată nu au fost raportate posibile pagube sau victime și nu a fost emisă nicio alertă de tsunami.
Cutremur în România joi, 25 mai
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a informat că joi, 25 mai, a avut loc un nou cutremur în România.
Institutul Național pentru Fizica Pământului informează că seismul s-a produs în ziua de 25 mai, la ora 18:47. Cutremurul a fost unul slab, cu magnitudinea de 3.3 grade pe scara Richter.
„În ziua de 25 Mai 2023, la ora 18:47:12 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 87 km”, arată informațiile publicate de Institutul Național pentru Fizica Pământului.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 39 km V de Focșani, 69 km N de Buzău, 71 km E de Sfântu-Gheorghe, 85 km E de Brașov, 91 km S de Bacău și 92km SV de Bârlad.
România, lovită de un val de cutremure
Potrivit informațiilor publicate anterior de seismologi, în ziua de marți, 23 mai, s-a produs un cutremur în Arad. Seismul a avut magnitudinea de 4.1 pe scara Richter și a fost înregistrat la o adâncime de 15 km.
„În ziua de 23.05.2023, 19:15:29 (ora României), s-a produs în Banat, Arad un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 15 km. Cutremurul s-a produs la 17km SE de Arad, 43km NE de Timisoara, 72km SE de Bekescsaba, 92km N de Resita”, a informat Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP).
Seismologul Gheorghe Mărmureanu a lansat un avertisment cu privire la cutremurele din România.
„Nu e prima dată când au loc cutremure, în această zonă, aici se înregistrează însă doar cutremure de suprafață, care, da, într-adevăr, zdruncină mai puternic clădirile, iar oamenii sunt tentați să iasă afară din casă. A fost însă un cutremur de aproape 5 grade pe scara Richter. Să nu uităm însă că blocurile și casele se prăbușesc doar la cutremure de peste 7 grade pe scara Richter, deci, acestea, de 5 grade, nu reprezintă un pericol.”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.