Un cutremur puternic a zguduit Argentina
Un seism cu magnitudinea 6,5 s-a produs miercuri în provincia Jujuy, în nord-vestul Argentinei, a informat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), relatează Reuters.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 200 de kilometri, a precizat EMSC.
Rapoartele inițiale arată că nu s-au înregistrat pagube materiale sau victime în urma cutremurului și este puțin probabil să se înregistreze pagube semnificative. Ar putea dura câteva ore până când autoritățile vor putea efectua evaluări complete ale pagubelor, în special în zonele îndepărtate. De asemenea, sunt așteptate replici ușoare în zilele următoare.
Este posibil ca oficialii locali din Argentina să decidă închiderea temporară a infrastructurii de transport în zona de cutremur pentru a verifica dacă există pagube. În timpul închiderilor ar putea apărea, de asemenea, întreruperi minore, dar probabil că serviciile vor fi reluate rapid dacă nu se constată pagube. În plus, sunt posibile întreruperi ale utilităților, în special în apropierea epicentrului cutremurului.
Sute de cutremure în ultimele zile
Pe de altă parte, sute de seisme s-au produs în diferite regiuni din Noua Zeelandă în ultimele cinci zile, iar experţii au avertizat că seria de mişcări telurice ar putea continua mai multe săptămâni, informează DPA.
Miercuri, serviciul naţional pentru monitorizarea seismelor, Geonet, a precizat că a înregistrat 922 de seisme începând cu ora 9:00 (20:00 GMT) în vecinătatea Kawerau, oraş situat în apropiere de centrul Insulei de Nord.
”Roiul de cutremure” a început sâmbătă, iar cel mai puternic seism înregistrat a avut o magnitudine de 4,8, a precizat seismologul John Ristau.
Deşi seria de seisme părea să se diminueze, Ristau a avertizat că e prea devreme pentru astfel de previziuni optimiste.
”Ne aşteptăm la o descreştere a frecvenţei acestor seisme în timp, dar nu avem cum să ştim acest lucru în mod cert”, a mai spus el.
Ristau a precizat că în regiunea Kawerau s-au mai produs roiuri seismice similare în 2018 şi 2019, dar serii cu magnitudini în jur de 4, aşa cum se întâmplă în prezent, sunt relativ rare.