Cutremure puternice au avut loc chiar în această dimineață. Au fost de peste 6 grade pe scara Richter
Reprezentanții Serviciului de Prospectare Geologică al Statelor Unite ale Americii au anunțat că, la sud de Insulele Fiji din Oceanul Pacific, au avut loc trei cutremure cu magnitudinea de peste 6,6 grade pe scara Richter.
Cele trei cutremure au avut loc în cursul zilei de miercuri și au avut loc la o adâncime de aproximativ 600 de kilometri. La rândul său, Centrul de Seismologie din Fiji a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă publicat pe rețelele de socializare, că nu a fost emisă o alertă de tsunami.
Primul cutremur a avut o magnitudine de 6,8 grade pe scara Richter
Presa internațională notează că primul cutremur a avut loc în jurul orei 09:38 GMT și a avut o magnitudine de 6,8 grade pe scara Richter, în timp ce al doilea cutremur a avut loc 15 minute mai târziu și a avut magnitudinea de 7 grade pe scara Richter.
Potrivit Reuters, cel de-al treilea cutremur a avut loc la ora 10:14 GMT și a avut o magnitudine de 6,6 grade pe scara Richter.
Fiji se află în Cercul de Foc al Pacificului, loc unde au loc numeroase cutremure
Fiji se află într-o regiune în care se produc numeroase cutremure de pământ, în timp ce activitatea vulcanică este destul de intensă. În aceeași zonă, plăcile continentale intră destul de des în coliziune, ceea ce produce frecvente activități seismice.
Cu peste 450 de vulcani, aproximativ 75% din vulcanii din lume sunt prezenți aici, în inelul de foc. De asemenea, 90 la sută din toate cutremurele au loc în această regiune.
Acest lanț de insule are o lungime de peste 40.000 de kilometri, din Noua Zeelandă până în Tonga, Insulele Kermadec, Indonezia, Filipine, Japonia și până în America de Sud.
Unul dintre motivele pentru care au loc astfel de evenimente este faptul că aici se ciocnesc mai multe plăci tectonice, inclusiv Placa Nord-Americană, Placa Pacifică, Placa Filipine, Placa Juan de Fuca, Placa Cocos și Placa Nazca. Mișcarea acestor plăci generează anual evenimente geologice enorme, cum ar fi cutremure majore și tsunami.
Începând cu anii 1800, în Inelul de Foc au avut loc mai multe evenimente vulcanice majore, cum ar fi erupțiile Muntelui Tambora (1815), Krakatoa (1883), Novarupta (1912), Muntele Saint Helens (1980), Muntele Ruiz (1985) și Muntele Pinatubo (1991).
Aici, Inelul de Foc a provocat, de asemenea, câteva dintre cele mai mari cutremure din istoria cunoscută, cum ar fi cutremurul din Chile din 1960, cutremurul din Alaska din 1964, cutremurul din Chile din 2010 și cutremurul din Japonia din 2011. Cutremurul care a dus la devastatorul tsunami devastator din Oceanul Indian din 2004 a avut epicentrul tot în această regiune, scrie News 9.