Un cutremur de magnitudine medie a avut loc, luni dimineață, în Sicilia. Cutremurul a avut magnitudinea de 4,1 grade și a fost raportat la o adâncime de cinci kilometri, în jurul orei 4:00 dimineața.
Seismul a fost raportat la 41 de kilometri nord-vest de Catania, conform emsc-csem.org.
Un alt cutremur de proporții a fost înregistrat marți dimineață. Seismul a avut magnitudinea de 5,3 grade pe Richter și a fost anunțat de Centrului seismologic european-mediteranean (EMSC).
Având magnitudinea de 5,3 grade, acesta a lovit insula Tonga, cu epicentrul situat la aproximativ 291 de kilometri sud de capitala Nuku’alofa. Cutremurul a lovit regiunea la o adâncime mică, de 10 kilometri, iar deocamdată nu se știe dacă au fost înregistrate victime sau pagube.
Val de cutremure pe tot globul
Acest cutremur survine după o serie de activități seismice care au lovit națiunea insulară în ultimele săptămâni, toate având o magnitudine mai mare de 5,0, potrivit agenției Baha.
De altfel, un alt cutremur de 6,2 grade pe scara Richter a avut loc în provincia indoneziană Papua. Epicentrul seismului a avut loc la o adâncime de 33 km pe uscat, fiind puternic resimţit în Jayapura, capitala provinciei indoneziene Papua.
Din fericire, nu a existat pericolul de tsunami și nici nu au fost raportate pagube materiale și victime, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei locale, Ignatius Benny Ady Prabowo.
Seism de 3,4 grade și în România
Anterior, un alt cutremur s-a simțit în regiunea Neiafu din Tonga. Potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al Statelor Unite, seismul a avut magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter, fiind înregistrat la o adâncime de 247 km. Din fericire, nu a reprezentat un pericol de tsunami pentru coasta de vest a Statelor Unite ale Americii, British Columbia și Alaska.
Vineri, pe 30 iunie 2023, a avut loc un cutremur și în Indonezia, mai exact în regiunea insulei Java, iar pe data de 23 iunie 2023, a avut loc un seism în regiunea niponă Hokkaido.
În data de 2 iulie s-a înregistrat și un seism în România. Acesta a avut magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, în apropierea următoarelor oraşe: 36 km vest de Focşani, 71 km nord de Buzău, 73 km este de Sfântu-Gheorghe, 88 km sud de Bacău, 88 km sud-vest de Bârlad, 88 km est de Braşov. Cu o zi în urmă, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2,3 grade pe scara Richter în aceeași zonă. Seismul a fost înregistrat la o adâncimea de 52,8 km.
Un cutremur slab a avut loc şi marţi, 4 iulie, în Transilvania, judeţul Braşov. Seismul a avut magnitudinea de 2,2 grade şi s-a produs la o adâncime de 5 km.