Mai precis, un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs marţi în largul Papua Noua Guinee, în Oceanul Pacific. Anunțul a fost făcut de către Institutul American de Geofizică (USGS).
S-a produs un nou cutremur în Papua Noua Guinee
Potrivit informațiilor publicate de USGS, seismul s-a produs în larg la douăzeci de kilometri de coasta nordică a insulei Noua Guinee. Totodată, a fost înregistrat o adâncime estimată la 12,3 kilometri, în apropierea oraşul Wewak.
Cutremurul a fost înregistrat la ora locală 08.46 (luni, 21.46 GMT). Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a precizat că „nu există niciun risc de tsunami”.
Amintim că seismele sunt frecvente în Papua Noua Guinee. Cutremurele provoacă rar pagube importante. În afara oraşelor mari, majoritatea regiunilor din Papua Noua Guinee sunt puţin populate, iar clădirile sunt în general din lemn.
De asemenea, acest arhipelag este situat pe „Cercul de Foc” al Pacificului, o zonă cu activitate seismică şi vulcanică intensă. Aceasta se întinde din Japonia până în bazinul Pacificului, trecând prin Asia de Sud-Est.
De exemplu, un cutremur cu magnitudinea 6,7 a lovit deja nord-estul Papua Noua Guinee pe 7 octombrie. Din fericire, nu au fost înregistrate victime sau pagube.
Au fost înregistrate mai multe seisme în Papua Noua Guinee
Un alt seism a fost înregistrat în Papua Noua Guinee, în ziua de 13 noiembrie. Cutremurul a avut loc la ora locală 18:43 și a avut epicentrul la o adâncime de 10 kilometri, arată USGS. Această instituție monitorizează activitatea seismică la nivel global.
Localizarea epicentrului a fost la:
- 135 de kilometri nord-vest de Rabaul;
- 150 de kilometri sud de Kavieng.
Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), citat de agenția Xinhua, a estimat o magnitudine de 5,8 pentru acest eveniment seismic.
Peisajul general al activității tectonice din această regiune este definit de două zone principale de falii de împingere.
Prima dintre acestea este zona de falii Ramu-Markham, care marchează limita sud-vestică a terasei Huon-Finisterre.
A doua, cunoscută sub denumirea de centura de împingere Highlands, se află mai la sud-vest și afectează marginea continentului australian.
Scurtarea generală a crustei terestre în această zonă este concentrată în special în aceste două zone de falii de împingere.
Sistemul de împingere Ramu-Markham, caracterizat prin multiple falii de alunecare, este supus unei fragmentări semnificative.
Orientarea acestor falii, care sunt paralele cu direcția de împingere, sugerează că acestea reprezintă cadrul în care se desfășoară deformarea blocului Huon-Finisterre.