Cutremur în largul insulei indoneziene Java

Un nou cutremur a avut loc în cursul zilei de vineri, 22 martie. Conform informațiilor furnizate de Agenția pentru Geofizică din Indonezia (BKMG), cutremurul a avut magnitudinea de 6,1 în largul insulei Java.

De asemenea, acesta s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

BMKG a precizat că epicentrul seismului a fost situat la 132 de kilometri nord de orașul Tuban, care se află în provincia Java de Est.

Efectele seismului au fost puternic resimțite în Java de Est, inclusiv în capitala provinciei, Surabaya, și în alte orașe din provinciile învecinate, conform multiplelor mesaje postate de utilizatorii rețelelor de socializare din aceste regiuni.

Nu există riscul apariției unui tsunami în urma cutremurului. De asemenea, nu au fost raportate pagube imediate.

Cutremur
Cutremur/SURSA FOTO: infp.ro

Ce alte cutremure au avut loc vineri, 22 martie?

Tot vineri, la ora 07:20:41, ora locală a României, s-a înregistrat un cutremur cu o magnitudine de 4.4 grade pe scara Richter în regiunea de graniță dintre Grecia și Albania. Acesta a avut loc la o adâncime de 10.0 km.

Evenimentul s-a petrecut în apropierea orașului Vlore, la o distanță de 91 km către sud, informează Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremur
Cutremur/SURSA FOTO: infp.ro

De asemenea, sursa anterior citată mai arată că un seism a avut loc la ora 05:47:04, ora locală a României. Acesta a avut o magnitudine de 4.9 grade pe scara Richter.

Cutremur a avut loc în regiunea de graniță dintre Kirghizstan și Tadjikistan, la o adâncime de 10.0 km.

Cutremur
Cutremur/SURSA FOTO: infp.ro

Seism cu o intensitate mică în România

La data de 21 martie 2024, la ora 21:57:11, ora locală a României, a avut loc un cutremur cu o magnitudine de 2.4 grade pe scara Richter în zona seismică Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 80.3 km.

Evenimentul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: la 40 km vest de Focșani, la 59 km nord de Buzău, la 72 km est de Sfântu-Gheorghe, la 82 km est de Brașov, la 94 km nord-est de Ploiești și la 99 km sud-vest de Bârlad.

Seismicitatea României

Zonele seismogene sunt definite ca fiind regiuni caracterizate de o concentrare a activității seismice. Aici, atât activitatea seismică, cât și distribuția tensiunilor sunt considerate relativ uniforme.

În România, cea mai periculoasă zonă seismică este localizată în subsolul litosferic, în apropierea curburii Carpaților Orientali, în zona cunoscută sub denumirea de Vrancea.