Un cutremur de 5,8 grade pe scara Richter s-a produs azi, fiind resimțit în regiunea Fukushima. Nu s-a emis o alertă de tsunami și se pare că nu a cauzat probleme la centrala nucleară.
Un cutremur de 5,8 s-a produs în largul coastei prefecturii Fukushima
Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 a lovit regiunea de est a Japoniei, conform unui anunț al Agenției Meteorologice din Japonia, transmite joi Reuters.
Cu toate acestea, GEOFON, o rețea seismologică globală operată de GeoForschungsZentrum din Germania, a precizat că magnitudinea a fost înregistrată la 6 grade pe scara Richter.
Pe de altă parte, US Geological Survey a estimat magnitudinea la 5,6.
Epicentrul cutremurului a fost localizat în largul coastei prefecturii Fukushima, fără a fi emisă o alertă de tsunami. Mai exact, epicentrul a fost la aproximativ 27 km la est-nord-est de Iwaki.
Cutremurul a avut loc la o adâncime de aproximativ 31 km. În zonele de coastă ale prefecturii Fukushima au fost resimțite zguduiri moderate, precum și zguduiri ușoare în părți din centrul și estul insulei Honshu.
Deocamdată nu sunt informații despre eventuale pagube.
Este primul seism de peste 5 înregistrat în regiune din octombrie 2022
Agenția japoneză spune că este pentru prima dată din 21 octombrie 2022, când un cutremur cu o intensitate de peste 5 a zguduit părți din prefectura Fukushima.
De menționat că seismul a trimis, de asemenea, unde de șoc cu o intensitate de 4 în orașele Fukushima, Koriyama Iwaki și în multe alte zone din prefecturile Fukushima, Miyagi, Tochigi și Ibaraki.
Autoritatea japoneză de reglementare în domeniul nuclear spune că nu a cauzat probleme la reactoarele de la centralele Fukushima Daiichi și Fukushima Daini și la reactoarele nucleare din prefecturile Miyagi și Ibaraki în urma cutremurului.
Situat pe „Cercul de Foc” al Pacificului, arhipelagul japonez este unul dintre locurile de pe planetă afectate de cele mai multe cutremure din lume.
O scurgere de apă radioactivă a fost raportată în februarie la centrala de la Fukushima
În februarie a avut loc o scurgere de apă radioactivă la centrala nucleară japoneză de la Fukushima. Este vorba de o cantitate mică de apă, estimată iniţial la cinci metri cubi, apoi revizuită la 1,5 metri cubi.
Directorul Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a insistat că incidentul „nu are nicio legătură cu procesul de control al deversărilor de apă de la centrală” în ocean. El a susţinut chiar că „faţă de anul trecut, când au început deversările de apă, am constatat o mare schimbare în bine”.