Cutremur puternic în Filipine. Ce magnitudine a avut

cutremur

Un cutremur puternic a lovit Filipine. Anunțul a fost făcut de Institutul filipinez de vulcanologie şi seismologie. Potrivit sursei citate, seismul s-a produs în provincia Sarangani de pe insula Mindanao, în sudul arhipelagului Filipine.

Institutul filipinez de vulcanologie şi seismologie anunță că în cursul zilei de vineri s-a produs un cutremur cu magnitudinea 5,6 în provincia Sarangani de pe insula Mindanao, în sudul arhipelagului Filipine, relatează Xinhua.

Institutul mai subliniază faptul că seismul a avut loc la ora locală 18:22, la o distanţă de 28 de kilometri sud-est de localitatea Glan, la o adâncime de 63 de kilometri. În ceea ce privește bilanțul, potrivit sursei citate, cutremurul, de origine tectonică, nu a provocat pagube, el fiind resimțit în localităţile General Santos, Kidapawan, Koronadal şi Zamboanga de pe insula Mindanao.

Amintim faptul că arhipelagul filipinez este afectat frecvent de cutremure, fiind situat în aşa-numitul „Cerc de Foc al Pacificului”, o zonă unde se înregistrează aproximativ 90% dintre seismele înregistrate la nivel mondial.

Cutremure în lanț în Filipine

Mai exact doar în acest an, cel puțin trei cutremure puternice s-au produs. La începutul unii august, un cutremur cu magnitudinea 7,2 s-a produs în apropierea coastelor filipineze, anunța Institutul de geologie al SUA, citat de Reuters şi Xinhua.

Sursa citată mai preciza atunci că epicentrul a fost determinat la o adâncime de 50 km, la 66 kilometri sud-est de Bobon, în centrul arhipelagului filipinez, şi a determinat lansarea unei alerte de tsunami. Potrivit Centrului de seismologie euro-mediteranean (EMSC), seismul a avut magnitudinea 6,9.

În acelaș timp, la finele lunii ianuarie un alt cutremur de magnitudine 7 a avut loc  în sud-estul arhipelagului filipinez. La acel moment, seismul s-a produs la o adâncime de 95 de kilometri şi la 210 kilometri sud-est de Pondaguitan, insula Davao, a informat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), care înregistrează activitatea seismică din întreaga lume.

În momentul producerii seismului, centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a precizat că nu a emis o alertă privind producerea de valuri uriaşe, la fel cum s-a întâplat și de această dată.