Cutremur de 3,7 grade pe scara Richter, în Marea Neagră

Miercuri dimineață, în Marea Neagră, s-a înregistrat un cutremur puternic conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul, evaluat la magnitudinea de 3,7 grade, a avut loc la ora 9:34.

Conform informațiilor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la o adâncime de 21,2 km și s-a produs la o distanță de 95 km sud-vest de Sevastopol.

cutremur
SURSA FOTO: Dreamstime

Seismologul Mihai Diaconescu vorbește despre activitatea seismică din România

În vara anului trecut, după un seism similar, din Marea Neagră, seismologul Mihai Diaconescu a oferit noi informații despre posibilitatea ca România să fie afectată de activitatea seismică din zona Vrancea. Acesta a explicat în ce condiții ar putea apărea un pericol major.

Mihai Diaconescu a explicat că, potrivit analizei sale, este esențial să existe o acumulare de energie într-o anumită perioadă pentru a genera un alt cutremur în Marea Neagră.

„Nu are legătură cu cutremurele din Turcia. A trecut prea mult timp, prea mult timp de când s-au produs cutremurele de 7,7 şi 7,5 pentru a fi o consecință a lor. Și mai ales că primul cutremur în Marea Neagră după producerea celor două cutremure a venit cam la vreo 2,5 săptămâni și a fost de 3,5. Energia a fost canalizată spre sud, prin Marea Mediterană, de-a lungul arcului cipriot.

Modul de viteza de propagare pe planul de sensibilitate a fost mai lentă, pentru că este o zonă frământată, cu niște roci nu foarte consolidate, nu foarte bine consolidate şi atunci viteza de propagare a energiei este mai mică și trebuie o perioadă în care să se acumuleze această energie pentru a putea produce alt cutremur în Marea Neagră.

Nu, nu pot avea le Vrancea. Sunt două falii. Este falia Vest Crimeea, Falia Odesa, Falia Nistrului, Falia Lacu Roșu și încă alte multe falii care constituie o zonă tampon de amortizare a influențelor din Vrancea către Crimeea și din Crimeea spre Vrancea”, a declarat Mihai Diaconescu, potrivit Antena 3.

cutremur, seims
SURSA FOTO: Dreamstime

Marea Neagră este influențată de regiunea seismică Vrancea

Marea Neagră este o zonă care se află într-o regiune seismică activă. Activitatea seismică poate fi influențată de interacțiunea plăcilor tectonice din regiune. În general, Marea Neagră este situată în partea estică a Europei, într-o regiune cunoscută sub numele de regiunea seismică Vrancea.

Cel mai semnificativ sistem seismic din această zonă este adesea asociat cu Sistemul Seismic Vrancea. Acesta este situat sub Carpații de Curbură. Acest sistem seismic este responsabil pentru cutremure adânci, cu epicentrul la adâncimi de peste 60 de kilometri, în subsolul României.

Totuși, cutremurele de-a lungul țărmurilor Mării Negre pot fi cauzate și de alte fenomene tectonice și activități seismice locale. Seismele subacvatice și cele de-a lungul marginilor tectonice ale Mării Negre sunt fenomene cunoscute, dar nu sunt întotdeauna la fel de frecvente sau intense ca cele din alte regiuni ale lumii.

Instituțiile de monitorizare seismică, precum Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) din România, monitorizează și raportează activitatea seismică în această regiune pentru a informa și proteja comunitățile din zonele afectate. Este important ca locuitorii din aceste regiuni să fie conștienți de potențialul seismic și să se pregătească corespunzător în cazul producerii unor cutremure.