Potrivit informațiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul de 4,5 s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la ora 0:39, în Oltenia, judeţul Gorj.

Cutremurul a fost înregistrat în apropierea următoarelor oraşe

Seismul a avut loc la adâncimea de 14 km în apropierea următoarelor oraşe: 10 km nord de Târgu Jiu, 73 km sud-est de Hunedoara, 76 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 84 km vest de Râmnicu Vâlcea, 87 km sud de Deva şi 98 km sud-vest de Sibiu.

De asemenea, la ora locală 1:00, a avut loc o replică de magnitudine 2,6 pe Richter, la adâncimea de 14,4 km, potrivit informațiilor publicate de seismologi.

De la începutul acestui an, în România s-au mai produs 21 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,5 pe Richter. Cel mai important seism din anul precedent a fost înregistrat pe data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonică a fost resimţită şi la Bucureşti.

ISU Gorj a lansat un avertisment

La scurt timp după cutremur, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj a oferit mai multe sfaturi despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism.

„Încă un cutremur cu magnitudinea de peste 4 pe scara Richter s-a produs în urmă cu puțin timp, în Oltenia, Gorj! Până în acest moment nu au fost semnalate situații de urgență generate de cutremur!

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/

Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI

ATENȚIE! În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, este scris în mesajul publicat pe Facebook de ISU Gorj.

Potrivit specialiștilor, trebuie să ne adăpostim imediat într-un loc sigur atunci când simțim un seism și să fim calmi pană la încetarea evenimentului.

„Adăpostește-te imediat într-un loc sigur şi rămâi calm pană la încetarea cutremurului. ATENŢIE! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde, iar geamurile se pot sparge”, este doar unul din sfaturile publicate de în ghidul menționat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) .