A fost cutremur puternic. Unde s-a zguduit pământul și magnitudinea seismului

Vineri, în largul coastelor provinciei insulare Leyte din centrul statului Filipine, s-a produs un cutremur cu magnitudinea 6, conform informațiilor furnizate de specialiștii de la Agenția filipineză de seismologie. Aceștia au avertizat că sunt de așteptat replici ale cutremurului și pagube materiale.

Centrul german de cercetări geologice (GFZ) a înregistrat cutremurul la o magnitudine de 5,9 și a specificat că acesta a avut loc la o adâncime de 10 kilometri.

cercul de foc al pacificului

Până în prezent, autoritățile filipineze nu au raportat victime sau pagube materiale cauzate de acest cutremur produs în largul mării.

Arhipelagul filipinez se află în „Cercul de Foc al Pacificului„, o regiune caracterizată de activitate vulcanică și cutremure frecvente.

„Oamenii s-au panicat şi s-au grăbit să iasă în afara mallului”, a declarat Harold Giganto, un poliţist din oraşul costier Dulag de pe insula Leyte, care se afla la un punct de control în apropierea unui centru comercial în momentul producerii cutremurului.

Harold Giganto a declarat că seismul a fost „destul de puternic”, dar până în prezent nu au fost raportate decese și nici pagube materiale semnificative.

Alt seism a fost în Indonezia

Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade s-a produs sâmbăta trecută în același „Cerc de Foc al Pacificului”, în largul coastelor insulei Java din Indonezia, conform anunțului făcut de Agenția de Meteorologie, Climatologie și Geofizică (BMKG) a țării.

Cutremurul, înregistrat de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) cu o magnitudine de 6,1, a fost simțit în capitala Jakarta, unde oamenii au fost nevoiți să evacueze clădirile, precum și în orașul vecin Bandung.

„Am țipat la soția și copiii mei pentru a le spune să iasă din casă”, a declarat pentru AFP Iman Krisnawan, un locuitor de 47 de ani din Bandung.

„De obicei, cutremurele durează aproximativ 5 secunde, acesta a durat între 10-15 secunde”, a precizat acesta.

Nu a fost emisă o alertă de tsunami, conform BMKG. USGS a raportat adâncimea cutremurului la 68,3 kilometri.

Indonezia, o națiune vastă, este afectată frecvent de cutremure din cauza poziției sale pe „Cercul de Foc” al Pacificului, un arc de activitate seismică intensă în care plăcile tectonice se ciocnesc, întinzându-se de la Japonia, prin Asia de Sud-Est și până în bazinul Pacificului.

În ianuarie 2021, un cutremur cu magnitudinea 6,2 care a lovit insula Sulawesi a provocat moartea a peste 100 de persoane și a lăsat mii de oameni fără adăpost.

În 2018, un cutremur cu magnitudinea de 7,5 și tsunamiul ulterior în Palu, Sulawesi, au dus la moartea a peste 2.200 de persoane.

În 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9,1 a lovit provincia Aceh, declanșând un tsunami și provocând moartea a peste 170.000 de persoane în Indonezia.