A fost cutremur în centrul capitalei din Mexic
A fost cutremur în centrul capitalei din Mexic! Ciudad de Mexico a fost zguduit cu o zi în urmă. Joi, 7 decembrie 2023, a avut loc un seism cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter.
Seismul a avut loc la ora locală 14:00 (22:00, ora României). Epicentrul său a fost localizat în Puebla, la sud-vest de Ciudad de Mexico.
La scurt timp după ce a pornit alerta de cutremur, oamenii au ieșit rapid în stradă.
„Nu se anunţă nicio pagubă în Ciudad de Mexico”, a anunţat primarul din Ciudat de Mexico, Marti Batres.
„Se pare că seismul nu a fost atât de puternic”, a spus, la rândul său, preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, relatează agenția de presă AFP.
#AlertaSismica #Terremoto #cdmx que bueno que estaba afuera y no se sintió como he leído! pic.twitter.com/pdFbyyWg2u
— Manuel Hernández (@Satchboy7) December 7, 2023
La 19 septembrie 1985, un cutremur de magnitudinea de 8,1 grade a devastat o mare parte din capitala mexicană.
Atunci, s-au înregistrat 12.843 de morţi, potrivit unui bilanţ al actelor de deces oficiale publicate 20 de ani mai târziu. Imediat după cutremur, organizaţiile civile estimau un bilanţ de 20.000 de morţi.
Cutremur de 5,6 grade pe scara Richter în Azerbaijdan
În aceași zi, în Azerbaijan, s-a înregistrat un cutremur (la ora locală 06:15).
Magnitudinea seismului a fost de 5,6 grade pe scara Richter, iar epicentrul acestuia s-a situat la o adâncime de 47,2 kilometri, la 90 km nord de Sumqayit.
De ce au loc cutremure în Azerbaijdan?
Țara se află într-o zonă seismică activă, fiind susceptibilă la activități tectonice care pot genera cutremure. Interacțiunea plăcilor tectonice Eurasia și Arabia în regiunea Caucazului influențează zona seismică a Azerbaijanului.
Eurasia și Arabia reprezintă două plăci tectonice majore care se ciocnesc în această zonă, generând acumularea de stres în crusta terestră. Eliberarea bruscă a acestui stres poate declanșa cutremure, iar activitatea seismică poate varia în intensitate și frecvență în funcție de caracteristicile geologice specifice ale regiunii.
Este esențial să subliniem că activitatea seismică este o caracteristică naturală a Pământului și poate să apară în apropierea granițelor plăcilor tectonice. Guvernele și comunitățile locale adoptă măsuri pentru gestionarea riscurilor asociate cu cutremurele, inclusiv construirea clădirilor rezistente la seism și implementarea măsurilor de prevenire și pregătire.
Cel mai mare cutremur înregistrat în Azerbaijan a avut loc în 1667, în regiunea Șamaxı. A avut o magnitudine estimată între 6,9 grade și 7,1 grade. A cauzat pagube semnificative în zonă.