Un cutremur puternic poate avea loc oricând în România. Specialiștii spun că pagubele vor fi ridicate și le estimează la peste 10 miliarde de euro. Mulți români nu au asigurate locuințele pentru astfel de dezastre, deși este obligatoriu.
Pericol în cazul unui cutremur major în România
În clasamentul asigurărilor pentru locuințe, România se situează în prezent pe ultimul loc în Europa.
Experții subliniază că această situație este alarmantă, mai ales în contextul în care un cutremur similar cu cel din 1977 ar putea genera pagube estimate la peste 10 miliarde de euro.
De la cutremurul din 1977 au trecut 47 de ani. Totuși, se pare că unii români nu au înțeles încă riscurile unui seism major.
Românii nu s-ar putea descurca singuri din punct de vedere financiar în cazul unui cutremur. Totuși, nici statul nu ar putea face față în acest sens.
Cu toate că asigurarea locuinței este obligatorie, mulți români nu și-au încheiat o astfel de poliță.
„Dacă ne uităm la asigurările de locuințe, doar una din cinci este asigurată. Gradul de cuprinde în asigurare este de 20%”, a declarat Alexandru Ciuncan, director general UNSAR.
Directorul general PAID, Nicoleta Radu, spune că românii nu au destulă grijă de casele lor. În lipsa unei asigurări, în cazul unui eveniment major nimeni nu s-ar putea descurca.
„Nu avem suficientă grijă fața de casele noastre. Fără o asigurare financiară, în cazul unui eveniment major, nu ne putem descurca nici ca indivizi, nici ca comunităţi.
Vor fi grave probleme dacă va avea loc un amplu eveniment de anvergura celui din 1977”, a declarat Nicoleta Radu, director general PAID.
Conform specialiștilor, pagubele cauzate de un astfel de eveniment ar putea atinge suma de zece miliarde de euro, doar în ceea ce privește imobilele afectate.
Vrancea este principala problemă în caz de cutremur
Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător la INFP, a fost prezent la conferința „EȘTI SIGUR, NU EȘTI SINGUR” – 10 motive de încredere prin asigurările în caz de dezastru.
În timpul evenimentului, acesta a subliniat că principala problemă majoră este zona Vrancea, afirmând că această regiune are potențialul de a afecta jumătate din teritoriul țării.
„Vrancea este, într-adevăr, principala problemă majoră. Poate afecta jumătate din teritoriul țării, și nu mă refer doar la valorile de hazard ci și la valorile de risc seismic.
Sunt lucruri diferite”, a precizat Dr. Dragoș Toma-Dănilă, Directorul Proiectului Pre-Quake și cercetător Post-Doc la INFP.
Cercetătorul a subliniat și că, în prezent, nu există un algoritm operațional la nivel global capabil să anticipeze cutremurele.
Acesta a mai adăugat că zona Vrancea poate genera cutremure cu magnitudinea de până la 8 grade pe scara Richter.
Potrivit lui Dr. Dragoș Toma-Dănilă, un cutremur major în România ar putea avea consecințe mai grave decât cel din 1977. Acesta a înregistrat o magnitudine de aproximativ 7,4 grade pe scara Richter.
„Deocamdată nu avem un algoritm funcțional, la nivelul întregii lumi, de a prezice cutremurele, nici măcar de a prognoza.
Deși știm că Vrancea poate produce undeva până la 8 (n.r. magnitudine), capacitatea sursei seismice de acolo. În 1977, cutremurul a avut undeva la 7,4 grade pe scara Richter. Poate să fie mai rău decât în ’77”, spune acesta.
Cercetătorul de la INFP menționează că, în situația unui cutremur, oamenii ar fi în siguranță dacă s-ar afla în câmp deschis. Decesele asociate cu cutremurele sunt adesea rezultatul colapsului clădirilor.
Prin urmare, el subliniază importanța acordată proiectării atente a clădirilor și nu numai. Acesta a mai vorbit despre vulnerabilitatea acestora după un cutremur, precum și relevanța asigurărilor pentru locuințe.