Două cutremure mari au avut loc, azi, în Japonia

Două cutremure cu magnitudinea de 7,1 și 6,9 grade pe scara Richter au avut loc în această zi, 8 august 2024, în Japonia. Cutremurele au avut loc în largul Insulei Kyushu, în sudul Japoniei. Primul seism a avut loc la ora 10:42 (ora locală a României), la o adâncime de 33 de kilometri. Al doilea seism a avut loc la aproape 25 de kilometri.

Coastele de est şi de sud ale arhipelagului japonez sunt vizate de o alertă minimă spre slabă de risc de tsunami. Este vorba despre o alertă de nivelul 1 sau de nivelul 2, pe scară în patru trepte, ultima fiind a unui tsunami mare.

Conform Centrului de Alertă de Tsunami la Pacific, era aşteptată o uşoară creştere a nivelului mării, însă nu există niciun risc de pagube materiale. Un val de un metru înălţime urma să atingă coastele, izolat.

 

Ar mai fi avut loc un cutremur de 6,5 grade pe scara Richter în Japonia

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), tot azi, la ora 10:43, (ora locală a României), s-ar fi produs un cutremur în Kyushu. Seismul ar fi avut magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter și s-ar fi produs la adâncimea de 35.0 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 19km SE de Honmachi, 47km S de Kumamoto, 72km N de Kokubu-matsuki, 76km NE de Satsumasendai, 77km S de Omuta, 77km N de Miyakonojo, 81km NV de Miyazaki, 84km SE de Isahaya, 88km V de Nobeoka, 91km SE de Nagasaki.

Un alt cutremur a avut loc în Afghanistan

Tot azi, la ora 04:18 (ora locală a României) s-a produs un cutremur mediu cu magnitudinea de 4.6 grade pe scara Richter în AFGHANISTAN-TAJIKISTAN. Seismul a avut loc la adâncimea de 190.0km.

Cu o zi în urmă, au avut loc șase cutremure. Unul în Insula Creta din Grecia, unul în Marea Egee, unul în Macedonia, unul în Polonia și unul în România, în zona seismică Vrancea.