Nordul Papua Noua Guinee a fost zguduit de un cutremur puternic cu o magnitudine de 6,9 grade, conform anunțului Institutului American de Geofizică (USGS).
Evenimentul seismic a avut loc la ora locală 06:22 (20:22 GMT). Acest cutremur s-a produs la o adâncime de aproximativ 35 de kilometri, conform informațiilor furnizate de USGS. Nu s-a emis nicio avertizare de tsunami în urma acestuia.
Cutremurul a avut epicentrul la 88 de kilometri (54 mile) sud-vest de orașul Wewak. Acesta este un oraș cu aproximativ 25.000 de locuitori, capitala provinciei East Sepik din Papua Noua Guinee.
Cutremur de aproape 7 grade în Papua Noua Guinee
Până în prezent, rapoartele nu indică pagube materiale sau răniți în urma cutremurului. Magnitudinea cutremurului a fost revizuită de la 7,0 la o valoare mai mică.
Cutremurele sunt un fenomen obișnuit în Papua Noua Guinee. Țara este situată pe „Cercul de Foc al Pacificului”, regiune caracterizată de activitate tectonică intensă.
Chiar dacă deseori se produc în zonele slab populate ale junglei, cutremurele pot provoca uneori alunecări de teren devastatoare.
În aprilie 2023, cel puțin șapte persoane au pierit când un cutremur cu magnitudinea de 7 a lovit o regiune împădurită din interiorul țării. Seismul a distrus atunci aproximativ 180 de case. Mulți dintre locuitorii acestei națiuni insulare trăiesc în zone îndepărtate, unde terenul accidentat și lipsa infrastructurii rutiere pot complica semnificativ eforturile de căutare și salvare în caz de dezastre naturale.
Seism puternic în urmă cu zi la granița dintre două țări
Și cu o zi în urmă a avut loc un cutremur. În cursul zilei de sâmbătă, 23 martie, un nou seism a fost raportat la granița dintre Kîrgîzstan și provincia chineză Xinjiang, conform specialiștilor din domeniu.
Evenimentul seismic a înregistrat o magnitudine de 4,6 grade pe scara Richter. El s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, conform datelor furnizate de seismologi.
Cutremurul a avut loc la ora 03:41, ora locală a României, semnalând încă o întorsătură a activității seismice în această regiune.
Seismologii au adăugat că epicentrul seismului s-a situat la aproximativ 72 de kilometri sud de Karakol, punând în evidență implicațiile și raza de influență a acestui fenomen.
Pământul s-a zguduit și în Marea Mediterană
În aceeași zi de sâmbătă, 23 martie, un cutremur a fost înregistrat și în zona de Est a Mării Mediterane.
Evenimentul seismic a fost evaluat la o magnitudine de 4,1 grade pe scara Richter. El a survenit la o adâncime de 16,8 kilometri, conform datelor furnizate de seismologi.
Seismul, care a avut loc la ora 06:56:51, ora locală a României, a fost caracterizat de specialiști drept un seism de intensitate medie, atrăgând atenția asupra dinamicii geologice în această regiune a Mării Mediterane.