Cutremur neobișnuit în România! Țara noastră a avut parte de un cutremur în seara zilei de joi, 2 noiembrie 2023. Iată primele informații disponibile despre seismul care a avut loc într-o zonă în care nu au loc, de obicei, astfel de evenimente.
Cutremur cu magnitudinea 3,3 în județul Ialomița
Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter a avut loc joi seară, în județul Ialomița. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) anunță că acesta s-a produs la o adâncime de 13,5 kilometri.
INCDFP anunță și că seismul a avut loc la ora 21:31. Orașele în care ar fi putut fi simțit de către populație sunt și cele în apropierea cărora a avut loc: 50 km vest de Slobozia, 50 km est de Bucuresti, 69 km sud de Buzău, 72 km sud-est de Ploiesti, 94 km nord-est de Giurgiu și 96 km nord-est de Ruse.
În prezent nu există informații despre pagube materiale produse în urma seismului.
Cea mai semnificativă mișcare tectonică a anului 2023, cu o magnitudine de 5,7 pe scara Richter, s-a produs pe data de 14 februarie în județul Gorj. Seismul a avut la acel moment o adâncime de 6,3 kilometri.
Seismologul Gheorghe Mărmureanu, declarații despre posibilitatea unui mare cutremur
Gheorghe Mărmureanu, important seismolog român, a prezentat informații despre posibilitatea unui viitor cutremur masiv care ar putea afecta teritoriul României. Această declarație a venit în urma unui cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter care a avut loc în zona Olteniei, în vară. Prin urmare, cetățenii trebuie să fie conștienți de potențialele riscuri.
Deși seismologul susține că România este o țară cu risc seismic mare, acesta depinde de regiunile țării. Spre exemplu, Vrancea are cel mai mare potențial în acest sens. Oltenia are riscul seismic cel mai mic, deși acest lucru nu este o certitudine.
„Nu urmează ceva mai rău în zona Gorj, nu facem prostii de-astea! Nu au cum să fie cutremure foarte mari, de 6 sau de 7 grade pe scara Richter, ca în Vrancea.
Treaba asta cu zona Olteniei a început, în urmă cu vreo 20 de ani. Acolo e ceva aparte, într-adevăr, dar nimic grav. Oamenii s-au speriat, firește, din cauză că nu sunt obișnuiți cu seismele, ca cei din zona Vrancea”, a comentat Mărmureanu, potrivit Playtech.
El infirmă teoria că anumite cutremure, precum cele din Turcia, ar fi legate de cele din România.
„Atenție! Cutremurele din Turcia nu au absolut nicio legătură cu cele din Oltenia, cu cele din România, în general. M-am ocupat de cutremurele din Turcia vreme 16 ani, dar nu ne afectează acele cutremure!
După ce străbat cam toată Turcia, undele seismice ajung la Istanbul, după care o virează la stânga, spre Africa, ajungând până la Oceanul Atlantic, nu vin spre noi, nu vă mai speriați!”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu, pentru Playtech.