Val de cutremure în România! Nimeni nu înțelege. Anunț de ultimă oră al INFP

cutremur

SURSA FOTO: Dreamstime

Cutremur după cutremur în România! În ultimele zile, s-au înregistrat mai multe seisme în zone din țara noastră care, până acum, nu au avut o activitate seismică importantă, precum Ilfov, Ialomița sau Vaslui.

Cutremur după cutremur în România, în zone neobișnuite

Cutremur după cutremur în România! Începând cu data de 5 februarie 2024, o serie de seisme neobișnuite a debutat, marcând cinci evenimente înregistrate de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) pe parcursul acelei zile.

Primul cutremur a avut loc la ora 06:11 în județul Argeș, la o adâncime de 10,2 kilometri. A avut o magnitudine de 2,2 pe scara Richter. Acestea au fost urmate de două alte mișcări seismice în județul Dâmbovița și una în Vrancea.

La ora 23:50, pe data de 5 februarie, a avut loc ultimul cutremur din seria respectivă. Acesta a avut o magnitudine de 4,0 și s-a produs la o adâncime de 15,8 kilometri. Curios este că epicentrul acestui eveniment seismic a fost situat în județul Ialomița, la o distanță de 24 de kilometri vest de orașul Slobozia.

În continuare, în data de 7 februarie 2024, la ora 23:36, s-a consemnat un alt seism. Și acesta s-a produs pe teritoriul unei zone neobișnuite pentru activitate seismică. De această dată, seismul a avut o magnitudine de 2,1. A avut epicentrul în județul Ilfov, la 20 de kilometri nord-est de București. S-a produs la o adâncime de 25,9 kilometri.

În ziua de astăzi, 8 februarie 2024, la ora 06:26, un nou cutremur a fost înregistrat în județul Vaslui. Acesta a avut o magnitudine de 2,5 și s-a produs la o adâncime de 6,7 kilometri.

Conform informațiilor furnizate de către INFP, epicentrul acestui cutremur s-a situat în proximitatea următoarelor orașe: la 7 kilometri nord-vest de Bârlad, la 39 de kilometri sud de Vaslui, la 62 de kilometri sud-est de Bacău, la 73 de kilometri nord-est de Focșani, la 88 de kilometri sud-est de Roman, la 97 de kilometri sud de Iași și la 98 de kilometri nord de Galați.

Cutremur / SURSA FOTO: Dreamstime

Astfel de cutremure nu pot depăşi 3-4 grade pe Richter

Totuşi, directorul INFP, Constantin Ionescu, spune că mişcări telurice precum cele de lângă Bucureşti s-au mai întâmplat, chiar dacă sunt fenomene rare.

„S-au mai produs cutremure crustale în apropiere de București. Chiar anul trecut s-a produs în nordul Capitalei un cutremur de 2 grade.

Cutremurele în zona de est a Bucureștiului, mai ales în toată platforma aceasta moezică, există falii foarte mici, unde se produc din când în când cutremurele cu magnitudini în jur de 3-4 grade.

Ele se produc o dată pe an, o dată la 2-3 ani. N-au fost foarte dese și nu s-a produs un roi de cutremure cum s-au produs în alte părți, în Oltenia sau pe la Galați sau în alte zone”, a explicat specialistul pentru Antena 3.

Un seism s-a produs în Muntenia

Cum am menționat și anterior, în cursul nopții de luni, la ora 23:50, conform datelor furnizate de către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter.

De asemenea, conform instituției, seismul s-a produs în regiunea Muntenia, în județul Ialomița, la o adâncime de 15,8 kilometri.

Conform raportului INCDFP, epicentrul cutremurului s-a situat la:

  • 24 kilometri de Slobozia
  • 62 kilometri de Buzău
  • 79 kilometri de București
  • 91 kilometri de Ploiești

Nu a fost însă singurul cutremur înregistrat în regiunea Muntenia. În decurs de câteva ore, au avut loc alte trei mișcări seismice, cu magnitudini de 2,2 grade, 2,3 grade și, respectiv, 2,9 grade pe scara Richter. Mai multe puteți afla aici.