Acum, îngrijorarea este că acesta ar putea să nu aștepte până când luptele din Ucraina se vor fi liniștit înainte de a ținti o nouă țară: Republica Moldova.
Republica Moldova nu are nici adâncimea teritorială, nici populația, și cu atât mai puțin puterea militară necesară pentru a face față Moscovei.
Rusia a luat în vizor Republica Moldova
La fel cum Ucraina a provocat mânia lui Putin prin speranța de a deveni mai deplin democratică, pluralistă și pro-occidentală, actualul președinte al Moldovei și guvernul său au făcut același lucru, de exemplu, prin trimiterea de reprezentanți la forumurile găzduite de Uniunea Europeană și NATO, arată o analiză realizată de Washington Post.
Țara este departe de a adera la oricare dintre aceste grupuri, dar chiar și interesul său a fost suficient pentru a înfuria Rusia. La începutul acestei luni, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul dorește ca Moldova să „joace rolul următoarei Ucraine”.
Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, este extrem de fragilă. O fâșie îngustă de la frontiera sa estică, la granița cu Ucraina, este ocupată de 30 de ani de o garnizoană de trupe rusești care numără în prezent aproximativ 1.500 de soldați. Propaganda și dezinformarea rusească sunt larg răspândite și adesea folosite pentru a discredita guvernul.
Moscova are mâinile ocupate în Ucraina. Cu toate acestea, Vladimir Putin s-a dovedit a fi un maestru al nebuniei. Se poate spune că, cu cât mai mult timp se prelungește actualul impas din Ucraina, cu atât mai tentantă ar putea fi o țintă pentru Moldova, ca un mijloc pentru Kremlin de a salva aparențele prin răsturnarea unei țări oficial neutre cu doar 2,6 milioane de locuitori.
Republica Moldova nu ar putea face față unui atac rusesc
În cazul în care trupele rusești ar invada Republica Moldova, țării i-ar fi greu să opună rezistență. La 10 februarie, prim-ministrul moldovean, Natalia Gavrilița, a demisionat la o zi după ce președintele ucrainean Volodimyi Zelenski a avertizat că se pregătește un complot rusesc pentru a-i răsturna guvernul. În ziua în care aceasta a demisionat, o rachetă rusă a traversat cerul Republicii Moldova în drum spre ținta sa din Ucraina, cea mai recentă încălcare a spațiului aerian al țării.
Oficialii au declarat că demisia a fost o remaniere guvernamentală obișnuită. Dar a fost, de asemenea, rezultatul indirect al unei campanii de presiune din partea Rusiei, inclusiv o reducere drastică a livrărilor de gaze naturale care a declanșat o criză energetică severă și a contribuit la creșterea inflației.
Partidele politice moldovenești susținute de Moscova au organizat demonstrații de stradă, unele dintre ele cu „protestatari” care sunt plătiți.
Președinta Maia Sandu, aleasă în 2020 pe o platformă pro-occidentală, a declarat că Moscova a planificat o lovitură de stat pentru a instala un guvern pro-rus la Chișinău, capitala Republicii Moldova.