Rușii și-au consolidat avanpostul de lângă România! Vladimir Putin se pregătește. Este un arsenal de-a dreptul impunător
Așadar, Rusia a plasat sisteme puternice de rachete în proximitatea Insulei Şerpilor, dar şi sisteme de bruiaj care încearcă să zădărnicească orice activitate militară în zonă.
Este vorba despre un arsenal de-a dreptul impunător, cu sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune Tor, cât şi Panţîr, sisteme antiaeriene cu raza medie, potrivit informațiilor transmise de thedrive.com
Ruşii au adus în zona insulei mai multe nave mari de desant
Imaginile preluate prin satelit arată că pe insulă au fost amplasate trei sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, două sisteme de rachete antiaeriene Tor, patru sisteme de apărare antiaeriană Panţîr- S1, precum şi alte 10 echipamente care sunt acoperite cu plase de camuflaj.
Ultimele ar fi sisteme de război electronic care bruiază activitățile militare și nu numai. Ar fi vorba şi de un echipament Kret, care este conceput să protejeze sistemele terestre de aparate aeriene de recunoaștere, conform sursei menționate.
Mai mult, imaginile din satelit arată că ruşii au adus în zona insulei mai multe nave mari de desant. Ar fi vorba despre un sistem Tor pe puntea unei nave de debarcare din clasa Dyugon, la aproximativ 3 kilometri la sud de Insula Şerpilor.
Plasarea navelor scade eficacitatea acestor sisteme antiaeriene care sunt concepute pentru utilizarea terestră, dar adaugă un plus capacităţii de apărare a Insulei Şerpilor.
„Evaluarea noastră fără echivoc este că Insula Şerpilor reprezintă un obiectiv strategic care va fi utilizat de Federaţia Rusă pentru a controla întreaga parte de nord-vest a Mării Negre”, a declarat, anterior purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki.
De ce este Insula Șerpilor un punct strategic în Marea Neagră?
Insula de câteva hectare oferă într-adevăr o platformă de tragere amenințătoare pretutindeni în jurul ei. Se află la aproximativ cincizeci de kilometri de gura Dunării, unul dintre principalele râuri ale Europei și o importantă rută comercială, la aproximativ o sută de kilometri de Odesa și, teoreti,c face posibilă atingerea întregului litoral ucrainean.
Se află la mai puțin de 200 de kilometri de principalul port românesc Constanța și la 300 de kilometri de principala bază rusă din Crimeea, Sevastopol.
În vremuri de pace, insula oferă un domeniu maritim vast și multe bogății, în special hidrocarburi.