Şoc total chiar lângă România! S-a întâmplat la nici 5 km de noi. Pericol maxim de tragedie

Statul Major al Forțelor Navale a anunțat că a fost descoperită o mină marină, în cursul dimineții de sâmbătă.

Potrivit autorităților, aceasta se afla la 2,5 mile marine, echivalentul a aproximativ 4,6 kilometri, de capul digului de nord din Portul Constanța. Aceeași sursă mai spune că prezența minei a fost semnalată de cargoul turcesc Ahmet Kan, la ora 08:00.

Pe acest fond, o navă a Gărzii de Coastă s-a deplasat la fața locului pentru a inspecta acest obiect plutitor, de unde a confirmat că este într-adevăr vorba despre o mină marină. Aceasta pune în pericol siguranța navigației.

A fost ordonată o intervenție rapidă

Viceamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, a ordonat o intervenție rapidă în acest sens a echipei de scafandri de luptă EOD, dar și pregătirea puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” pentru a ieși pe mare.

„După ce au fost luate toate măsurile de siguranță la fața locului și a fost securizat raionul periculos, scafandrii militari au neutralizat mina prin distrugere. Misiunea a fost terminată în jurul orei 10.40, fără a mai fi necesară intervenția puitorului de mine <Viceamiral Constantin Bălescu>”, se arată în comunicat.

40 de mine marine au fost distruse de la începutul războiului ruso-ucrainean

De când a început războiului din Ucaina, au fost confirmate și distruse, până în prezent, aproximativ 40 de mine marine, în bazinul vestic al Mării Negre. Aceasta este cea de-a patra intervenție a scafandrilor Forțelor Navale Române pentru neutralizarea unei mine marine.

Prima intervenție a avut loc în luna martie, la o distanță de aproximativ 70 km travers de Capu Midia, cea de-a doua a fost executată la sfârșitul lunii iulie, în zona Eforie, la o distanță de aproximativ 4 km de țărm, iar cea de-a treia misiune s-a desfășurat în luna septembrie.

Zeci de mii de delfini morți printre victimele ecologice ale războiului din Ucraina

Un biolog marin ucrainean estimează că cel puțin 50.000 de delfini din Marea Neagră au fost uciși ca urmare a invaziei continue a Rusiei în Ucraina. Ivan Rusev spune că este șocat de numărul de carcase de delfini care au ajuns pe malurile rezervației sale naturale din regiunea ucraineană Odesa.

Minele, exploziile subacvatice și sonarele puternice ale submarinelor rusești au provocat o catastrofă ecologică pentru fauna marină. Dar Rusev spune că are un plan pentru a ajuta populația de delfini din Marea Neagră să se refacă, scrie Radio Free Europe.