Tabăra de instruire militară este organizată de contingentul de menținere a păcii din Transnistria, alcătuit din soldați ruși. Potrivit informațiilor transmise de ministrul Apărării al forțelor separatiste autoproclamate din Transnistria, exercițiul va începe la 1 martie.

„Contingentul de menținere a păcii continuă să accepte cereri de participare la următorul cantonament de trei luni de la 1 martie”, a transmis ministerul într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Ucraina a recunoscut că a masat trupe la granița cu Transnistria

Trebuie menționat că informația a apărut în contextul în care Ucraina a recunoscut că a masat trupe la granița cu Transnistria, iar Federația Rusă a acuzat în repetate rânduri Ucraina că vrea să invadeze Transnistria.

De exemplu, Ministerului rus al Apărării susține că autoritățile de la Kiev au intensificat pregătirile pentru o provocare cu o invazie a Transnistriei nerecunoscute, pe care intenționează să o desfășoare ca răspuns la presupusa ofensivă a forțelor ruse de acolo.

Misiunea de pacificare din Zona de Securitate este formată din militari ruși și moldoveni și paramilitari transnistreni. Aceasta a fost constituită după semnarea, la 21 iulie 1992, de către președintele de atunci al Rusiei Boris Elțin și omologul său Mircea Snegur a Acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din Transnistria.

România condamnă „alegațiile lipsite de fundament” ale Rusiei, care consideră că Transnistria îi aparține

Amintim că România condamnă „alegațiile lipsite de fundament” ale Guvernului de la Moscova, care consideră regiunea transnistreană a Republicii Moldova este parte a Rusiei și care acuză Ucraina de un presupus atac asupra acestui teritoriu, atrăgând atenția asupra faptului că „propagarea intenționată de informații fără corespondență în realitatea de pe teren reprezintă o abordare extrem de periculoasă”.

„Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă alegațiile, lipsite de fundament, conținute în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse din 24 februarie 2023 privind regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și retorica amenințătoare și provocatoare utilizată.

Propagarea intenționată de informații fără corespondență în realitatea de pe teren reprezintă o abordare extrem de periculoasă, în contextul actual de securitate, în care Federația Rusă își intensifică războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Este inacceptabilă această încercare de creare artificială de tensiuni și destabilizare în regiune și în legătură cu Republica Moldova.

MAE al României face apel la responsabilitate, la abandonarea retoricii agresive, escalatorii și provocatoare, precum și la abținerea de la orice declarații și acte care pot afecta stabilitatea regiunii și a Republicii Moldova”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE).