Cel mai cumplit scenariu. Experții au luat în considerare ceea ce s-ar putea dacă cea mai mare centrală nucleară din Europa va exploda. Este vorba despre centrala de la Zaporojie, care se află pe linia frontului.
Cel mai cumplit scenariu. Anunțul momentului despre centrala nucleară Zaporojie. Nu va putea fi văzut
Toată planeta este cu ochii pe centrala nucleară de la Zaporojie, în timp ce experții sunt îngrijorați ca nu care cumva, în urma bombardamentelor din zonă, să existe scurgeri de radiații. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat de nenumărate ori cu privire la un dezastru nuclear, în timp ce Federația Rusă și Ucraina aruncă vina una pe cealaltă pentru atacul asupra acestei centrale.
Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa și produce jumătate din energia nucleară a Ucrainei. Aceasta are o capacitate totală de aproape 6 mii de megawați, fiind suficientă pentru aproximativ 4 milioane de locuințe. Chiar dacă este operată de personal ucrainean, centrala este păzită de unități militare ruse.
Pericolul exploziei centralei din Zaporojie nu este exclus
Toate avertismentele venite din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) arată, de fapt, că pericolul exploziei acestei centrale nucleare este unul real. În același timp, experții spun că probabilitatea acestei explozii nu este deloc sigură.
„Ceea ce avem aici cu implicarea militară este foarte dificil… Dacă se adună mai mulți factori catastrofici, ar putea fi posibilă o explozie. Este dificil de spus dacă acest lucru se va întâmpla și care ar putea fi posibilele consecințe. Depinde cum se produce explozia”, a declarat Ross Peel, manager de cercetare la Centrul de Studii de Știință și Securitate de la King’s College din Londra.
Bombardamentele din aproprierea centralei din Zaporojie cresc nivelul de îngrijorare, având în vedere că acestea pot deteriora infrastructura critică și reactoarele.
Reactoarele trebuie să fie răcite constant de apa care trece prin ele. Dacă acel curent de apă este întrerupt, tăiat, întrerupt într-un fel sau altul, atunci reactorul s-ar putea pierde din răcire, combustibilul va începe să se topească. Va crea un fel de presiune ridicată, iar chestia poate exploda”, a declarat MV Ramana, profesor la Școala de Politici Publice și Afaceri Globale a Universității din Columbia Britanică.
Impactul exploziei va avea loc în anii următori
Luând în considerare cel mai negru scenariu, acela în care centrala explodează, experții au precizat că imediat după tragedie vom putea vedea evacuări de scară largă din cauza unui nor radioactiv invizibil. Ei mai spun că impactul scurgerii de radiații va putea fi observat în anii următori.
„Probabil că veți vedea sute de mii de oameni încercând să fugă din acea zonă. Va fi un nor, dar nu veți putea să-l vedeți… Putem urmări norul deoarece avem instrumente sensibile care măsoară nivelurile de radiație” a spus Ramana.
În urma radiațiilor, oamenii pot face diverse boli, iar printre acestea se numără otrăvirea acută cu radiații. De asemenea, vorbim și despre cancere, dar acestea pot fi văzute mai târziu.
„Așadar, de exemplu, la Cernobîl, oamenii care intrau în reactor pentru a sta în partea de sus a clădirii în flăcări și pentru a stinge focul au fost expuși la cantități uriașe de radiații și au suferit impactul acestora în câteva ore. Oamenii care sunt expuși la cantități nu atât de mari pot suferi totuși de otrăvire acută cu radiații și se pot recupera. Acest lucru se întâmplă de la câteva zile la săptămâni, poate luni. Pentru persoanele expuse la niveluri mai scăzute de radiații, poate exista un număr mai mare de cazuri de cancer care să apară mai târziu în următorii ani, până la decenii”, a spus Ross, scrie Al Jazeera.