Peter Szijarto, ministrul de externe al Ungariei, și-a exprimat nemulțumirea față de reluarea lucrărilor Comisiei Ucraina-NATO, care s-a reunit marți la Bruxelles, în ziua întâlnirii ministeriale a statelor din Alianță, transmite European Pravda, citându-l pe Szijarto, care și-a postat opinia pe Facebook.

Peter Szijarto, nemulțumit de reuniunea Comisiei NATO-Ucraina

„Invitația ministrului de externe al Ucrainei încalcă principiul unității aliaților în cadrul NATO, dar vom participa la reuniune într-un spirit constructiv”, a subliniat șeful diplomației ungare.

El a adăugat că Budapesta va înceta să mai blocheze apropierea Ucrainei de NATO „numai și numai cu condiția ca ucrainenii să le redea maghiarilor din Transcarpatia drepturile de care s-au bucurat până în 2015”.

Separat, Sijarto a precizat că reuniunea ministerială a Alianței ar trebui să sublinieze că „NATO nu participă la războiul din vecinătatea noastră și că este necesar să se facă tot posibilul pentru a preveni un conflict direct între NATO și Rusia”.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a anunțat oficial luni că ministrul Dmytro Kuleba va efectua o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 3-4 aprilie pentru a participa la reuniunea oficială a Comisiei Ucraina-NATO.

Aceasta va fi prima reuniune a Comisiei Ucraina-NATO din 2017, când a fost adoptată legea educației la care s-a opus Budapesta.

Anterior, pentru a ocoli veto-ul maghiar, NATO a organizat reuniuni comune cu Ucraina și Georgia. Este vorba despre organizarea Comisiei ministeriale Ucraina-NATO.

Bogdan Aurescu, la reuniunea Comisiei NATO-Ucraina

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, 4 aprilie 2023, la o sesiune a Comisiei NATO-Ucraina (NUC), în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, care se desfășoară la Bruxelles între 4-5 aprilie 2023.

Reuniunea Comisiei NATO-Ucraina a marcat o dublă premieră, fiind prima sesiune ministeriala NUC din ultimii șase ani și prima reuniune oficială a NATO, cu participarea Finlandei ca membru cu drepturi depline al Alianței.

Ucraina a fost reprezentată de către ministrul afacerilor externe, Dmytro Kuleba. La reuniune a participat și Suedia, ca stat aflat în etapele finale ale procesului de aderare.

Pe agenda discuțiilor au figurat situația de securitate din Ucraina, ca urmare a agresiunii Federației Ruse, și implicațiile războiului în planul securității regionale și euroatlantice, sprijinul politic și practic al NATO și al aliaților pentru statul partener și eforturile sale de apărare, precum și stadiul reformelor interne din Ucraina.

Totodată, au fost abordate necesitățile de sprijin consolidat ale autorităților de la Kiev și populației ucrainene, cu relevanță și pentru pregătirile aliate în curs pentru Summitul NATO de la Vilnius (11-12 iulie 2023).

În cadrul intervenției sale, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat importanța organizării reuniunii Comisiei NATO-Ucraina, în urma demersurilor susținute ale Secretariatului Internațional al NATO, sprijinite activ și de România.