Fostul ministru de Finanțe din Ungaria și-a comparat propria țară cu România
Lajos Bokros, fostul ministru al Finanțelor din Ungaria din perioada Guvernului Horn, susține ferm că lipsa creşterii economiei maghiare este cauzată de faptul că în Ungaria nu există stat de drept, spre deosebire de România. Lajos Bokros a spus că „predă la diferite universități din România de douăzeci de ani și cunoaște condițiile de acolo”.
„Corupția este foarte mare la vecinul nostru din est, dar în România sistemul politic monopartit nu a reuşit să acapareze statul în aceeași măsură ca în Ungaria, nu a putut elimina sistemul de control şi echilibru, deci în România există stat de drept.
Iar dacă nu există stat de drept, nu există nici competiţie. Statul construieşte monopoluri în loc să le distrugă”, a explicat oficialul maghiar, potrivit ziarului maghiar „Magyar Nemzet”.
La rândul său, István Vágó, realizator de emisiuni TV, redactor şi om politic, a spus că în țara noastră există concurență în licitațiile publice anunțate, spre deosebire de Ungaria.
Premierul Ungariei vede SUA ca pe un adversar geopolitic?
Declarațiile lor au fost făcute la scurt timp după ce în presa internațională a apărut un document etichetat „STRICT SECRET”, care vorbește despre relația premierului Ungariei, Viktor Orban, cu Rusia, Uniunea Europeană (UE) și NATO. Cu toate acestea, Yahoo News a recunoscut că nu a putut verifica validitatea documentelor.
Potrivit sursei citate anterior, documentul provine de la Agenția Centrală de Informații (Central Intelligence Agency – CIA) și a fost etichetat ca fiind strict secret, cuprinzând o evaluare a lui Viktor Orban pentru că ar fi în continuare apropiat de Rusia.
Scrie și că Ungaria, în calitate de membru al UE și NATO, consideră Statele Unite ale Americii „unul dintre cei mai importanți adversari geopolitici ai săi”. Este adevărat că există conflicte semnificative între Guvernul Orban și Administrația Biden.
Potrivit Daily News Hungary, noul ambasador al SUA la Budapesta, David Pressman, reproșează în mod regulat Guvernului Orban că este prea pro-Rusia și anti-Ucraina. De altfel, Casa Albă a reziliat un acord crucial între cele două țări privind evitarea dublei impozitări. Lipsa unui astfel de acord ar cauza dificultăți comerciale între Ungaria și SUA.
Premierul Ungariei acuză SUA că folosesc Europa doar pentru scopurile sale
Toate acestea s-au întâmplat după ce Cabinetul Orban a criticat sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei pentru că ele nu afectează economia Rusiei într-o măsură decisivă, având în vedere războiul din Ucraina, ci afectează grav economia europeană.
Guvernul Orban și grupurile de reflecție de fond pro-guvernamentale sugerează că SUA utilizează Europa doar pentru scopurile sale în timpul războiului din Ucraina, iar acest lucru duce la slăbirea deliberată a continentului. Cu toate acestea, reprezentanții au votat pentru fiecare sancțiune, după ce Ungaria și alte țări europene au primit unele scutiri, de exemplu, în cazul livrărilor de petrol rusesc.
Presa internațioanlă a scris că actuala scurgere de informații secrete de la Pentagon este cea mai mare din istoria serviciilor secrete americane. Multe documente apărute pe Discord, Twitter și Telegram par a fi rapoarte secrete ale Serviciilor de Informații din SUA. Un analist militar a declarat că documentele dovedesc cât de adânc s-au infiltrat agenții secreți americani în rețeaua de informații a Rusiei.