Schimbările climatice au consecințe devastatoare! Experții spun totul: Va fi o bombă nucleară de mediu

Dacă Marele Lac Sărat, situat în Marele Bazin din nordul statului nordamerican Utah, care s-a micșorat deja cu două treimi, continuă să sece, va fi un adevărat dezastru. Oamenii de știință avertizează că dezastrul ar putea începe din această vară, amenințănd cele 10 milioane de păsări migratoare care poposesc anual la Marele Lac Sărat pentru a se hrăni cu creveți şi muşte de apă sărată.

În același timp, condițiile de schi din stațiunile de deasupra orașului Salt Lake City, o sursă importantă de venituri pentru statul Utah, ar fi afectate grav, iar extracția mineralelor din acest lac s-ar putea opri, relatează Yahoo News.

Aerul ar putea deveni toxic

Cel mai alarmant, spun oamenii de știință, este că aerul din jurul orașului Salt Lake City ar putea deveni toxic. Albia lacului conține niveluri ridicate de arsenic și, pe măsură ce o parte din acesta va începe să fie eliberat în aer, furtunile vor duce arsenicul direct în plămânii locuitorilor, care reprezintă trei sferturi din populația Utah.

„Avem această potențială bombă nucleară de mediu care va exploda în orice moment, dacă nu luăm măsuri”, a afirmat Joel Ferry, congresman republican, care locuiește pe partea de nord a lacului.

Pe măsură ce schimbările climatice continuă să genereze o secetă fără precedent, pentru salvarea Marelui Lac Sărat ar fi nevoie ca mai multă zăpadă de pe versanți să ajungă în lac. Dar acest lucru ar periclita populația din regiune și agricultura.

Marele Lac Sărat este cel mai mare lac sărat din emisfera vestică şi reprezintă ultima rămăşiţă din marele lac Bonneville, care acoperea cândva aproape toată partea de vest a statului Utah, dar care s-a retras după ultima eră glaciară.

Urgența combaterii schimbărilor climatice nu mai poate fi negată

În zonele cu un climat uscat, lacul seacă rapid, pentru că apa se evaporă. Atunci când apa care curge într-un lac se întâlnește cu fenomenul evaporării, în lac rămân minerale sărate. Astfel de lacuri devin sărate, iar cantitatea de sare din apă crește, de-a lungul timpului.

Marele Lac Sărat este un astfel de lac. Materia minerală s-a acumulat de-a lungul secolelor, iar acum conține materie minerală, adică sare, în proporție de 20%.
Problema statului Utah readuce în prim-plan urgența combaterii schimbărilor climatice, în condițiile în care efectele încălzirii pot fi catastrofale.

Marele Lac Sărat riscă să aibă aceeași soartă ca și Lacul Owens din California

Miza este foarte mare, potrivit lui Timothy D. Hawkes, parlamentar republican care vrea o acțiune mai agresivă. În caz contrar, susține el, Marele Lac Sărat riscă să aibă aceeași soartă ca și Lacul Owens din California. Acesta a secat cu zeci de ani în urmă, producând cele mai grave niveluri de poluare din Statele Unite și transformând un oraș din apropiere în oraș-fantomă.

De ce s-a dat peste cap sistemul hidrologic

Până de curând, sistemul hidrologic exista într-un echilibru delicat. Vara, evaporarea ducea la o scădere a apei lacului cu câțiva cm; primăvara, pe măsură ce stratul de zăpadă se topea, râurile se umpleau. Acest sistem este acum în grav dezechilibru din două motive. Primul este creșterea explozivă a populației, care deturnează mare parte din apa din râuri, înainte ca aceasta să ajungă la Marele Lac Sărat.

Al doilea ține de schimbările climatice, potrivit lui Robert Gillies, profesor la Universitatea de Stat din Utah. Temperaturile mai ridicate fac ca mai multă zăpadă să se transforme în vapori de apă, care apoi ajung în atmosferă, în loc să devină lichidă și să curgă în râuri. Temperaturi mai mari înseamnă, de asemenea, o cerere mai mare de apă pentru udarea gazonului și a culturilor, reducând și mai mult cantitatea de apă care ajunge în lac.